Objavili najstaršie známe dôkazy rakoviny u hominina

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 12:02 • 2 min
Objavili najstaršie známe dôkazy rakoviny u hominina

BRATISLAVA - Juhoafrickým vedcom sa podarilo objaviť najstaršie známe dôkazy rakoviny v pozostatkoch predchodcu človeka.

slovakia

left justify in out

Agresívny zhubný nádor našli v 1,7 milióna rokov starej kosti prsta na nohe, ktorý patril ranému homininovi, a to buď človeku pracujúcemu (Homo ergaster) alebo parantropovi robustnému (Paranthropus robustus). Okrem toho vedci v spolupráci s britskými kolegami objavili dôkaz nezhubného nádoru v 1,98 milióna rokov starej fosílii chrbtice hominida druhu Australopithecus sediba. Oba objavy výskumníci popísali v magazíne South African Journal of Science.


Prstová kosť so zhubným nádorom pochádza z jaskyne Swartkrans, ktorá je súčasťou náleziska Kolíska života neďaleko juhoafrického Johannesburgu. Ako uviedli autori štúdie, analýza predpriehlavkovej kosti ukázala stopy osteosarkómu, vzácnej a smrteľnej formy rakoviny kostí. Druhú kosť s nezhubným nádorom našli zasa v jaskyni Malapa. Podľa vedcov ide o najstarší známy dôkaz neoplastického ochorenia.


Ako autori štúdií napísali, objavy potvrdzujú tvrdenie, že rakovina nie je choroba moderného sveta, ale človek sa s ňou stretáva od nepamäti. "Moderná medicína má tendenciu usudzovať, že rakovinu a nádory u ľudí zapríčiňujú moderný životný štýl a prostredie. Naše štúdie ukazujú, že tieto ochorenia majú pôvod v našich dávnych predchodcoch milióny rokov predtým, ako vznikli moderné industriálne spoločnosti," uviedol Edward J. Odes z University of the Witwatersrand v Johannesburgu. "Myšlienka, že rakovina je len nedávna, pochádza z práce na egyptských múmiách, kde sa na röntgenových snímkach nepodarilo nájsť dôkazy rakoviny. To skreslilo naše zmýšľanie," priblížil zasa Patrick Randolph-Quinney z University of Central Lancashire v anglickom Prestone, ktorý však upozornil, že moderný životný štýl zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov nádorov. "Nárast výskytu kolorektálneho karcinómu so západnou stravou, rakoviny pečene z konzumácie alkoholu, rakoviny pľúc z fajčenia, to sú choroby modernej doby," povedal.


Informácie pochádzajú z webových stránok sajs.co.za a www.bbc.com.


yz;dm



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies