Objavili najstaršie fosílie krokodílích vajec

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 10:19 • 2 min
Objavili najstaršie fosílie krokodílích vajec

LONDÝN - Portugalskí paleontológovia z Universidade Nova de Lisboa objavili doteraz najstaršie známe fosílie krokodílích vajec.

slovakia

left justify in out

Jo?o Russo s kolegami našli 152 miliónov rokov staré vajcia a kúsky škrupín na piatich lokalitách v okolí mestečka Lourinh? severne od Lisabonu, pričom niektoré vajcia sa nachádzali v hniezdach dinosaurov. Nález je približne o 40 miliónov rokov starší než doteraz najstaršie známe fosílie vajec krokodílov.

Na jednej z lokalít s názvom Cambelas našli vedci celkovo trinásť vajec, ktoré sú odlišné od nálezov z ostatných štyroch lokalít. Na základe toho došli k záveru, že vajcia patrili dvom odlišným druhom, ktoré nazvali Suchoolithus portucalensis a Krokolithes dinophilus. Fosílie samotných krokodílov však nenašli. Podľa veľkosti vajec Russo s kolegami odhadli, že dospelé jedince týchto krokodílov dosahovali dĺžku približne dva metre. Vajcia sú navyše veľmi podobné vajciam súčasných krokodílov, čo naznačuje, že tvar vajec tejto skupiny plazov sa za uplynulých 150 miliónov rokov zmenil iba veľmi málo. To, prečo sa niektoré nachádzali v hniezdach dinosaurov, však zostáva pre vedcov záhadou. Russov tím zverejnil svoj objav v časopise PLOS ONE.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies