Objavili hrob spisovateľa Miguela de Cervantesa

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:39 • 2 min
Objavili hrob spisovateľa Miguela de Cervantesa

ŠPANIELSKO - Španielski vedci predpokladajú, že objavili hrob spisovateľa Miguela de Cervantesa y Saavedru.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli médiám, pozostatky autora románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha, jeho manželky a ďalších osôb našli po takmer ročnom pátraní v madridskom Convento de las Trinitarias Descalzas (v preklade Kláštor bosých trinitárov, pozn. SITA). V ňom svetoznámeho literáta pochovali v roku 1616, no neskôr počas prestavby kláštora pozostatky presťahovali na iné miesto a hrob sa tak stratil.

 

Nález sa podaril skupine 30 vedcov vďaka infračerveným kamerám, 3D skenerom a špeciálnym radarom, ktoré im umožnili určiť polohu hrobu. Kosti viacerých osôb sa nachádzali v 33 výklenkoch zabudnutej krypty pod budovou. Medzi nimi by sa podľa vedcov mali nachádzať aj ostatky autora. "Pozostatky sú v zlom stave a neumožňujú nám individuálnu identifikáciu Miguela de Cervantesa," uviedla členka výskumného tímu Almudena Garcia Rubio. Napriek tomu vedci veria, že nález sa týka aj svetoznámeho spisovateľa. "Všetko nasvedčuje tomu, že je to Cervantes," uviedol forenzný expert Francisco Etxeberria. Vedec zároveň poznamenal, že úplnú istotu možno nebudú mať nikdy. 

 

Autorove pozostatky však plánujú znovu pochovať so všetkými poctami a na rovnakom mieste. "Cervantes žiadal, aby ho pochovali tu a tak by tu mal ostať," vysvetlil expert na georadary Luis Avial. Kryptu taktiež na budúci rok sprístupnia verejnosti. Stane sa tak pri príležitosti 400. výročia spisovateľovho úmrtia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies