Objavili gekóna s najväčšími šupinami

NETKY.SK • 8 Február 2017, 11:25 • 2 min
Objavili gekóna s najväčšími šupinami

MNÍCHOV - Nemecko-americký tím vedcov na čele s Markom Scherzom z Mníchovskej univerzity objavil na severe Madagaskaru nový druh gekóna, ktorý má najväčšie šupiny spomedzi všetkých zástupcov tejto skupiny. Šupiny tohto druhu navyše aj spolu s vrstvou pokožky veľmi ľahko odpadávajú, pričom nové mu dorastú počas niekoľkých týždňov.

slovakia

left justify in out

Scherz s kolegami pomenovali tohto gekóna Geckolepis megalepis, pričom jeho popis zverejnili v časopise PeerJ. Jeho šupiny sú pripevnené k pokožke iba tenkým pásom, pričom pokožka pod nimi má samostatnú vrstvu, ktorá sa odtrhne spolu s nimi. Hoci aj iné druhy gekónov dokážu prísť o kus pokožky so šupinami, ktorá im potom dorastie, zástupcovia rodu Geckolepis tak robia samé od seba už pri najjemnejšom dotyku. Týmto spôsobom sa bránia voči predátorom. Nová vrstva pokožky aj so šupinami im dorastie veľmi rýchlo a bez toho, aby im zostala jazva.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies