Objavili fosílie obrovského obojživelníka

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 15:46 • 2 min
Objavili fosílie obrovského obojživelníka

PORTUGALSKO - Medzinárodný tím paleontológov popísal nový druh obrovského prehistorického obojživelníka, ktorý žil približne pred 220 miliónmi rokov.

slovakia

left justify in out

Obojživelníka pomenovali Metoposaurus algarvensis podľa regiónu Algarve na juhu Portugalska, kde na jednej lokalite objavili množstvo jeho fosílií.

Metoposaurus algarvensis dorastal do dĺžky približne dva metre a hoci bol predchodcom dnešných mlokov a salamandier, spôsobom života sa podobal skôr na krokodíla. Mal veľkú sploštenú hlavu a v ústach stovky ostrých zubov, pričom sa živil najmä rybami. Jeho potravou však mohli byť aj prvé dinosaury a cicavce. Paleontológovia zatiaľ našli pozostatky minimálne desiatich jedincov, avšak predpokladajú, že objavia aj stovky ďalších. Tie pravdepodobne zahynuli naraz, keď vyschlo jazero, na ktorého brehoch žili. "Je to pre nás veľmi príjemné, pretože to znamená, že tam je množstvo fosílií, ktoré nám poskytnú informácie o veľkosti a biológii tohto druhu ako aj ekosystéme, v ktorom žil. Metoposaurus algarvensis bol v podstate salamandra veľká ako auto. Je to jeden z tých živočíchov z dávnej minulosti, ktorý vyzerá ako mimozemšťan. Ale v skutočnosti je celkom významný, pretože tieto veľké obojživelníky boli predkami moderných žiab, salamandier a mlokov," uviedol Steve Brusatte z Edinburghskej univerzity. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies