Objavili fosílie najstaršieho známeho druhoústovca

NETKY.SK • 31 Január 2017, 09:57 • 2 min
Objavili fosílie najstaršieho známeho druhoústovca

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov objavil v čínskej provincii Šen-si fosílie najstaršieho a najprimitívnejšieho známeho zástupcu skupiny druhoústovce (Deuterostomia), do ktorej patria aj stavovce.

slovakia

left justify in out

Mikroskopický morský organizmus, ktorý meral približne jeden milimeter a žil pred približne 540 miliónmi rokov, dostal vedecký názov Saccorhytus coronarius.


Doteraz najstaršie známe fosílie druhoústovcov boli o 20 miliónov rokov mladšie, pričom v tom čase sa už začali jednotlivé druhy diverzifikovať na rôzne skupiny. Saccorhytus coronarius však podľa vedcov predstavuje spoločného predka všetkých druhoústovcov.

 

"Táto fosília nám umožňuje nahliadnuť do úplne prvých štádií evolúcie skupiny živočíchov, z ktorej sa vyvinuli ryby a nakoniec aj my ľudia," uviedol Degan Shu z Northwest University v meste Si-an, ktorý spolu s kolegami zverejnil popis tohto organizmu v časopise Nature. Saccorhytus coronarius mal podľa všetkého symetrické telo pokryté tenkou, relatívne flexibilnou pokožkou, pod ktorou mal svalstvo. Vedci sa preto domnievajú, že bol schopný aktívneho pohybu. Najviac ich však zaujali veľké ústa, ktoré pravdepodobne slúžili aj na vylučovanie, keďže sa im nepodarilo nájsť žiadne dôkazy o tom, že by tento organizmus mal análny otvor. Objavili však kužeľovité štruktúry, ktoré mohli slúžiť ako žiabre.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies