Objavenú skicu Leonarda da Vinciho ocenili na takmer šestnásť miliónov dolárov

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 13:43 • 2 min
Objavenú skicu Leonarda da Vinciho ocenili na takmer šestnásť miliónov dolárov

FLORENCIA/BRATISLAVA - Leonarda da Vinciho označujú za génia, ktorý svojím dielom azda najviac poznačil druhé tisícročie nášho letopočtu. Umelec sa stal veľmi známy vďaka svojim majstrovským obrazom ako Posledná večera (po taliansky Ultima Cena alebo Cenacolo, v Miláne) namaľovanom v roku 1498, a Mona Lisa (tiež známa po taliansky ako La Gioconda alebo po francúzsky La Joconde, teraz v Louvri v Paríži) namaľovanom v 1503-1506. Od narodenia majstra uplynie v sobotu 15. apríla 565 rokov.

slovakia

left justify in out

Rodným menom Leonardo di ser Piero da Vinci sa narodil 15. apríla 1452 v dedinke Vinci, blízko mesta Florencia v Taliansku. Bol nemanželským synom Piera da Vinci, mladého právnika a Cateriny, sedliackeho dievčaťa. Keď mal 15 rokov, otec ho poslal na štúdiá umenia do Florencie. Okolo roku 1466 sa stal učňom maliara Andreu del Verrocchio. Neskôr sa stal nezávislým maliarom vo Florencii. Pri maľovaní zaviedol novátorskú techniku, ktorej výsledok bol natoľko kolosálny, že i sám Verrochio uznal, že ho jeho žiak s obrovským náskokom predbehol.

 

Leonardo da Vinci žil striedavo v talianskej Florencii a v Miláne. V roku 1514 žil ako hosť na dvore pápeža Leva X. v dnešnom Vatikáne. O rok neskôr sa zúčastnil na slávnostnom vjazde francúzskeho kráľa Františka I. do Milána. Potom s kráľovou družinou ako jeho dvorný maliar odišiel do Francúzska.

 

Umelec a staviteľ Leonardo da Vinci zanechal po sebe množstvo rôznych skicov, plánov a vynálezov, ktoré sa realizovali až v 19.-20. storočí. Spomeňme aspoň lodnú skrutku, rogalo, padák, potápačský skafander. Navyše pomohol rozvinúť anatómiu, astronómiu a stavebníctvo.

 

Slávny maliar zomrel 2. mája 1519 na zámku Clos Lucé pri Amboise vo Francúzsku. Podľa poslednej vôle bol pochovaný v kostole sv. Florentína. Počas Francúzskej revolúcie bol kostol zničený a počas vlády Napoleona I. v roku 1808 zbúraný. Údajné Leonardove pozostatky boli znova nájdené na mieste bývalého kostola sv. Florentína v roku 1863. Bez skutočného dôkazu, že pozostatky naozaj patria umelcovi, boli premiestnené do kaplnky sv. Huberta v zámku Amboise a sú tam uložené dodnes.

 

Talianski vedci exhumovali 29. apríla 2014 hrobku v talianskej Florencii, v ktorej sa podľa nich mohli nachádzať telesné pozostatky "Mony Lisy". Hrobka z obdobia renesancie, nachádzajúca sa v priestoroch Baziliky Najsvätejšieho Zvestovania, patrila rodine kupca Francesca Del Gioconda. Práve jeho manželkou bola Florenťanka Lisa Gherardiniová (1479-1542), ktorá podľa rozšíreného názoru stála modelom Leonardovi da Vincimu pre jeho slávny portrét Mony Lisy.

 

Talianski bádatelia v apríli 2016 uviedli, že s pomocou genealogických záznamov identifikovali 35 žijúcich ľudí, ktorí sú príbuznými Leonarda da Vinciho. Jedným z nich je i renomovaný filmový režisér Franco Zeffirelli.

 

Dovtedy neznámu skicu od Leonarda da Vinciho objavili experti z francúzskeho aukčného domu v decembri 2016 po tom, ako ju tam spolu s ďalšími 13 nezarámovanými kresbami priniesol na ocenenie istý lekár na dôchodku. Aukčný dom označil dielo za "mimoriadny objav". Skica, ktorá obsahovala aj diagramy a poznámky o svetle a tieňovaní, bola následne ocenená na 15,8 milióna dolárov.

Exkluzívna monografia Nekonečný Leonardo od autorskej dvojice Alessandra Vezzosiho a Agnes Sabatovej sa v roku 2015 objavila v slovenských knižných obchodoch. Najcelistvejšia prezentácia Leonarda da Vinciho – maliara, architekta, vedca a konštruktéra – priniesla podrobný opis jeho života a tvorby na základe zachovaných viac ako 5000 strán umelcových zápiskov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies