Objav zdroja plynu môže pomôcť pri zjednotení Cypru

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 22:42 • 2 min
Objav zdroja plynu môže pomôcť pri zjednotení Cypru

Objav zdroja plynu môže pomôcť pri zjednotení Cypru - Politika Prezident EÚ Herman Van Rompuy dnes v Nikózii vyhlásil, že nedávny objav náleziska zemného plynu pri brehoch Cypru môže byť silnou motiváciou pre opätovné zjednotenie etnicky rozdeleného ostro

slovakia

left justify in out

img

Prezident EÚ Herman Van Rompuy dnes v Nikózii vyhlásil, že nedávny objav náleziska zemného plynu pri brehoch Cypru môže byť silnou motiváciou pre opätovné zjednotenie etnicky rozdeleného ostrova.

Van Rompuy vo vystúpení pred cyperskými poslancami povedal, že zdieľanie prírodného zdroja by mohlo byť cestou k mieru - tak ako spolupráca v oblasti uhlia a ocele medzi Francúzskom a Nemeckom po druhej svetovej vojne bola základom pre neskoršie vytvorenie Európskej únie.

Cyprus je rozdelený od roku 1974 po tureckej invázii iniciovanej prevratom stúpencov zjednotenia stredomorského ostrova s Gréckom. Dlhoročné mierové rozhovory zástupcov medzinárodne uznávanej gréckej časti Cypru a cyperských Turkov uviazli.

Turecko kritizuje pátranie po plyne ako porušovanie práv cyperských Turkov. Cyperská vláda hovorí, že po uzavretí mierovej dohody môžu mať z náleziska osoh aj Turecko a cyperskí Turci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies