Objav storočia! Na Marse našli veľké jazero s tečúcou vodou!

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 11:29 • 2 min
Objav storočia! Na Marse našli veľké jazero s tečúcou vodou!

Po dvanástich rokoch bádania prichádzajú astronómovia s prevratným objavom.

slovakia

left justify in out

Skúmaniu planéty Mars sa v posledných rokoch vedci venujú intenzívnejšie. Je to totiž vesmírny objekt, ktorý by v budúcnosti mohol byť kolonizovaný ľuďmi. Na to je však potrebná voda. Po nej odborníci na planéte pátrali roky. Z doterajších poznatkov vieme, že pred miliónmi rokov sa tu voda nachádzala. Dnes však vieme, že je tu aj teraz, a to okrem ľadu aj v tekutom stave!

 

Vedci na Južnom póle Marsu objavili vodu v kvapalnom skupenstve, čo bolo pre nich veľkým prekvapením. Rozsiahle jazero sa nachádza pod ľadovou vrstvou v hĺbke asi 1,5 kilometra. Jeho hĺbka je približne 1,5 metra, čo nie je veľa, no v niektorých miestach má dĺžku až 20 kilometrov.

 

Objav sa podaril vďaka špeciálnemu radaru MARSIS, ktorý žiarením dokáže preniknúť aj pod ľad. Vedúci výskumu, šéf talianskeho Národného astrofyzikálneho ústavu Roberto Orosei, sa vyjadril, že jazero nepochádza len z roztopeného ľadu, ale že ide o slané subglaciálne jazero podobné tým, ktoré máme pod Antarktídou a Arktídou.

 

Má však vysokú salinitu, čo znižuje šancu na rozmanitý život. Napriek tomu sa v minulosti ukázalo, že aj v takýchto podmienkach dokážu niektoré organizmy existovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies