Objav slovenských vedcov: Červené víno pomáha v boji proti obezite

NETKY.SK • 2 August 2016, 13:45 • 2 min
Objav slovenských vedcov: Červené víno pomáha v boji proti obezite

BRATISLAVA - Červené víno pomáha v boji proti obezite. Potvrdili to vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

slovakia

left justify in out

V boji majú byť účinné prírodné chemické zlúčeniny polyfenoly, ktoré podľa nich pozitívne vplývajú na srdce a krvné cievy. Vedci zo SAV pod vedením Oľgy Pecháňovej sa rozhodli otestovať slovenské červené víno alibernet, respektíve jeho dealkoholizovaný koncentrát.

 

"Experimentovali na animálnom modeli SHR-cp (potkany), ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu," informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán. Vedcov zaujímal najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.

 

"Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, zároveň boli zvýšené prozápalové markery v srdci u tohto kmeňa," vysvetlil Ščepán. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína podľa hovorcu významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Malo to tiež znížiť nárast prozápalových markerov v aorte aj srdci. "Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém," uviedol Ščepán.

 

Metabolickým syndrómom trpí podľa slovenských vedcov asi tretina populácie. Ide o zhluk faktorov, patrí medzi ne obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a hyperglykémia. "Inými slovami je to pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu, a to nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita," dodal Ščepán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona