Občiansky preukaz mieri do kín s 11 nomináciami na Českého leva

NETKY.SK • 7 Február 2011, 12:46 • 2 min
Občiansky preukaz mieri do kín s 11 nomináciami na Českého leva

Občiansky preukaz mieri do kín s 11 nomináciami na Českého leva

slovakia

left justify in out

img

Nový film producenta a režiséra Ondřeja Trojana Občiansky preukaz prichádza do slovenských kín s 11 nomináciami na Českého leva. Nie vždy veselú komédiu z čias spoločnej československej reality 70. rokov si môžu slovenskí diváci pozrieť v kinách od štvrtka 10. februára.
      V sobotu (5. 2.) boli v pražskom kine Lucerna vyhlásené nominácie na výročné filmové ceny Český lev, ktoré udeľuje Česká filmová a televízna akadémia. Občiansky preukaz získal nominácie spolu v 11 kategóriách: najlepší film, réžia (Ondřej Trojan), najlepší scenár (Petr Jarchovský), kamera (Martin Štrba), najlepší ženský a mužský výkon v hlavnej úlohe (Aňa Geislerová a Martin Myšička), najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Kristýna Liška-Boková), najlepší strih (Vladimír Barák), zvuk (Jiří Klenka), hudba (Petr Ostrouchov) a najlepší výtvarný počin (Milan Býček).
      Občiansky preukaz vznikol (podobne ako Pelíšky, Pupendo, či U mě dobrý) na motívy knižnej predlohy Petra Šabacha. Film sa s úspechom premieta v českých kinách. Za necelé štyri mesiace ho videlo viac ako 350.000 divákov. Okrem nominácií na Českého leva mal aj tri nominácie na premiérovo udeľované Ceny českej filmovej kritiky, a to Petr Ostrouchov za hudbu, Aňa Geislerová za postavu matky a Kristýna Liška-Boková, ktorá nakoniec cenu za stvárnenie triednej učiteľky Pivoňkovej aj získala.
      Trojan vo svojom treťom celovečernom filme rozpráva príbeh štyroch kamarátov, ktorí na jeho začiatku dostávajú do rúk občiansky preukaz a stávajú sa aj papierovo občanmi Československej socialistickej republiky a súčasťou jej miestami veľmi zábavnej, inokedy celkom krutej a takmer vždy absurdnej reality.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies