Obhajoba očakáva, že obžalovaný vo vražde Deáka Marek Trajter sa čím skôr dostane na slobodu

NETKY.SK • 23 Február 2015, 15:17 • 2 min
Obhajoba očakáva, že obžalovaný vo vražde Deáka Marek Trajter sa čím skôr dostane na slobodu

BANSKÁ BYSTRICA – Obhajcovia obžalovaného podnikateľa Mareka T., ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici čelí obžalobe z objednania si vraždy Romana Deáka, očakávajú, že sa ich klient čoskoro dostane z väzby na slobodu.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd (ÚS) SR totiž uplynulý týždeň konštatoval, že rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR z apríla minulého roku o predĺžení väzby boli porušené jeho základné práva. ÚS SR uznesenie NS SR zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Marek Trajter je vo väzbe od jesene 2013, keď ho deportovali na Slovensko zo Seychel. Nachádza sa v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

 

"Po doručení nálezu ÚS SR bude potrebné, aby NS SR urýchlene rozhodol, keďže v súčasnosti jeho väzba nie je právoplatne predĺžená," uviedla dnes pre TASR obhajkyňa Eva Mišíková. Spolu s ostatnými obhajcami Mareka T. predpokladá, že dôjde k prepusteniu ich klienta na slobodu.

 

Obhajcovia ústavnú sťažnosť podali ešte vlani v máji. Namietali v nej porušenie práva na obhajobu. "Orgánmi činnými v trestnom konaní boli vykonávané dôkazy svedčiace v jeho neprospech. Tie dôkazy, ktoré boli nami navrhnuté, vo veľkom množstve podaní neboli vôbec akceptované," vysvetlila Mišíková.

 

Ako zdôraznila, obhajcom nebolo umožnené klásť otázky korunnému svedkovi obžaloby Danielovi V., bývalému členovi skupiny sýkorovcov (na ŠTS vypovedal 19.2. a uviedol, že vraždu Deáka si mal objednať Marek Trajter, čo on odmieta – pozn. TASR). Neboli vykonané ani konfrontácie, ktoré navrhovali na odstránenie rozsiahlych a závažných rozporov vo výpovediach svedkov. Podľa Mišíkovej v prípade ich klienta došlo k porušeniu základných ľudských práv a príslušných článkov Dohovoru o ľudských právach.

 

Ako dodala, v ústavnej sťažnosti sa namietala i proporcionalita väzby k dôvodnosti trestného stíhania. V čase predlžovania lehoty trvania väzby "neexistoval žiadny dôkaz, ktorý by preukazoval existenciu majetkového motívu, ktorá je ich klientovi kladená za vinu". Nie je tiež konkretizované, v čom spočíval jeho majetkový prospech a aký majetok mal získať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies