Obhajoba na záver súdneho procesu odmietla Breivikovu nepríčetnosť

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 10:59 • 2 min
Obhajoba na záver súdneho procesu odmietla Breivikovu nepríčetnosť

Obhajoba na záver súdneho procesu odmietla Breivikovu nepríčetnosť - Krimi Obhajcovia Andersa Behringa Breivika v dnešnej záverečnej reči na súdnom procese vykresľovali tohto nórskeho masového vraha ako politického militanta motivovaného extrémne pravicov

slovakia

left justify in out

img

Obhajcovia Andersa Behringa Breivika v dnešnej záverečnej reči na súdnom procese vykresľovali tohto nórskeho masového vraha ako politického militanta motivovaného extrémne pravicovou ideológiou. Odmietli tak verziu, že zabitie 77 ľudí bolo činom nepríčetného šialenca.

Odkedy sa Breivik na procese priznal k bombovému útoku v Oslo a brutálnej streľbe na ostrove Utöya, bol jeho duševný stav v centre pozornosti.

Obžaloba vo štvrtok vyhlásila, že existujú dostatočné pochybnosti o jeho príčetnosti a mal by byť umiestnený v uzavretom psychiatrickom zariadení namiesto väzenia.

Obhajca Geir Lippestad dnes zopakoval, že Breivik priznáva odpálenie nálože pri vládnej budove a postrieľanie desiatok tínedžerov v mládežníckom tábore Robotníckej strany z 22. júla 2011 spôsobom, aký bol popísaný súdu.

Súd sa advokát snažil presvedčiť, že Breivikove tvrdenia o jeho boji na ochranu Nórska a Európy pred moslimskou kolonizáciou nie sú falošné predstavy, ale súčasť politického názoru, ktorý zdieľajú aj ďalší pravicoví extrémisti.

Lippestad zároveň odmietol hodnotenie jednej skupiny psychiatrov, že hnacou silou Breivikových útokov bolo skôr psychotické nutkanie zabíjať, než politická ideológia.

"22. júl bolo peklo násilia," povedal advokát. "Ale musíme sa tiež pozrieť na to, ako uskutočnil útoky, aby sme videli, či to bolo násilie preň samé alebo radikálna politika, ktorá bola príčinou."

Breivik podľa neho vedel, že zabíjať je zlé, ale vybral si túto možnosť. "To je to, čo teroristi robia. Účel svätí prostriedky. Nepochopíte to, pokiaľ nepochopíte kultúru pravicových extrémistov," dodal.

Päťčlenný súd podľa očakávania vynesie rozsudok v júli alebo auguste. V prípade uznania Breivika za príčetného, ho zrejme odsúdia na 21-ročné väzenie, čo je v krajine maximálny možný trest. Ten môže byť neskôr predĺžený, ak bude väzeň považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

Ak súd dospeje k záveru, že je Breivik choromyseľný, pošle ho do zariadenia pre psychicky narušených, kde by bol tak dlho, dokiaľ by bol označený za chorého a nebezpečného pre druhých. Podľa obžaloby by tam mohol ostať do konca života.

Prvá skupina súdom menovaných psychiatrov dospela k záveru, že Breivik je psychotický paranoidný schizofrenik, druhá k tomu, že najpravdepodobnejšie má narcistickú osobnosť, ale nie je psychotický.

Obžalovaný dopredu vyhlásil, že ak ho vyhlásia za nepríčetného, podá odvolanie.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies