AKTUALIZÁCIA: Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Sudkyňa zmietla jeho žiadosť o prepustenie zo stola

NETKY.SK • 3 September 2021, 10:22 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Sudkyňa zmietla jeho žiadosť o prepustenie zo stola

PEZINOK - Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zamietla Kováčikovu žiadosť o prepustenie.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3. septembra 17:52 

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská sa totiž odmietla zaoberať žiadosťou o prepustenie, ktorú podal vo štvrtok (2. septembra).

 

Dôvodom bolo, že nebola splnená lehota 30 dní od posledného rozhodnutia o jeho väzbe. Zároveň v žiadosti podľa sudkyne neboli zverejnené žiadne nové argumenty.

Sudkyňa zároveň uviedla, že obžalovaný v rámci kolúznej väzby spadá už pod novú právnu úpravu, ktorá limituje takúto väzbu na päť mesiacov.

 

V jeho prípade však podľa nej platí výnimka z tohto pravidla, keďže je obžalovaný aj pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Táto kategória je aj v novej právnej úprave uvedená ako výnimka z päťmesačnej lehoty.

 

Kováčik neuspel s novými skutočnosťami

Dnešné pojednávanie s Dušanom Kováčikom sa začalo neskôr. Sudkyňa sa musela oboznámiť s novými podaniami. Kováčik vo svojej žiadosti o prepustenie z väzby argumentoval novými skutočnosťami.

 

Prokurátor ÚŠP Michal Šúrek si myslí, že Dušan Kováčik má ostať vo väzbe.  Skonštatoval, že by sa vlastne ani nemalo o novej žiadosti rozhodovať, pretože Najvyšší súd sa Kováčikovou väzbou zaoberal iba pred siedmimi dňami a nové dôvody nezazneli.

 

Bývalý špeciálny prokurátor okrem iného tvrdí, že nové dôkazy majú mať zásadný vplyv na dôveryhodnosť výpovedí svedkov – bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, Mateja Zemana či už zosnulého Františka Böhma.

 

Poukazuje na vyšetrovanie Mateja Zemana a Petra Pčolinského v súvislosti s krivými výpoveďami. Zdôrazňuje, že Csaba Dömötör je za krivú výpoveď odsúdený. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek reagoval, že vyšetrovanie týchto osôb nesúvisí s prípadom Dušana Kováčika.

 

„Je tu evidentná snaha obhajoby podsúvať klamlivé informácie za účelom vyvolania akéhosi zdania, že sa má jednať o zmanipulované dôkazy a dokazovanie.“ 

 

„Neustále predkladanie rôznych listín, ktorými sa snaží obžalovaný spochybniť riadne vykonané dokazovanie, absolútne nereflektuje na skutočnosti, že svedkovia Matej Zeman, Csaba Domotor ako aj ďalší, ktorí vypovedali v nastolenej trestnej veci, riadne vysvetlili a zodpovedali všetky položené otázky,“ vyhlásil na súde Šúrek. Informoval Denník N.

 

Pôvodná správa

Sudkyňa sa musí oboznámiť s novými podaniami. "Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov, takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov," uviedol obhajca Dušana Kováčika Erik Magál.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik zostáva vo väzbe!

 

Navrhujú vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval. 

 

"Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov. Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní." 

 

Dodal, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Dušanovi Kováčikovi úplatok 50 000 eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

 

Súvisiaci článok: Dušan Kováčik zostáva za mrežami. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR

 

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies