Obhajkyni žien, ktoré odmietajú nosiť hidžáb, hrozí v Iráne dlhoročné väzenie

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 16:28 • 2 min
Obhajkyni žien, ktoré odmietajú nosiť hidžáb, hrozí v Iráne dlhoročné väzenie

DUBAJ - právničke z Iránu, ktorá na súdoch obhajuje predovšetkým ženy, ktoré odmietajú nosiť povinnú pokrývku hlavy a krku, hrozí dlhoročné väzenie. Na kauzu 55-ročnej iránskej právničky Nasrín Sotúdih, ktorá strávila v minulosti za svoj boj pre práva žien vo väzení už dokopy tri roky, upozornil v dnešných hodinách šéf newyorskej mimovládnej organizácie Centrum pre ľudské práva v Iráne Hadi Ghaemi.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ celkom presne nie je známe, z čoho právničku obvinili. Podľa informácii jej manžela Rézu Chandána ju Irán okrem iného obvinil aj z účasti v nepovolenej organizácii či za podporu prostitúcie. 


img

Agentúra Associated Press (AP) pripomína, že proti tomuto desaťročia starému nariadeniu, ktoré začali predstavitelia iránskeho režimu vyžadovať po islamskej revolúcii v roku 1979, sa búri stále viac iránskych žien. Väčšina z nich protestuje tak, že síce hidžáb na sebe majú, no upravia si ho následne tak, aby im nezakrýval väčšiu časť tváre a krku.

 

Niektoré ženy sú dokonca výslovne proti noseniu pokrývky hlavy. Za poslené mesiace sa to posunulo ešte ďalej, keď Iránčanky začali publikovať na sociálnych sieťach fotografie samých seba na verejných priestranstvách bez hidžábu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies