Obhajcovia žiadajú oslobodenie obvinených migrantov, ktorí vyčíňali v maďarskom Röszke

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 15:50 • 2 min
Obhajcovia žiadajú oslobodenie obvinených migrantov, ktorí vyčíňali v maďarskom Röszke

BUDAPEŠŤ - Obhajcovia migrantov v kauze vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 dnes na okresnom súde v juhomaďarskom Segedíne žiadali súd o oslobodenie obvinených, respektíve o zrušenie procesu pre absenciu zákonného obvinenia.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI prokurátor Róbert Ambruzs v stredu v tomto procese žiadal súd, aby všetkých deväť obvinených Sýrčanov a jedného Iračana odsúdil na trest odňatia slobody za ilegálne prekročenie hraničných zábran a za účasť na nepokojoch. Medzi obvinenými je aj jedna žena.

 

Obhajcovia v záverečnej reči dnes spochybnili zákonnosť obvinení. Tvrdili, že pri hraničnom priechode síce došlo k nepokojom a obvinení vstúpili na maďarské územie, avšak nezúčastnili sa násilných činov. Prokurátor i policajti, ktorí v procese vypovedali, podľa obhajcov neopodstatnene predpokladali, že obvinení vedeli, že konajú protizákonne.

 

Obvinení zhodne tvrdili, že po ústupe polície vkročili na maďarské územie cez otvorenú bránu. Z premietnutých videozáznamov bolo zrejmé, že viacerí z nich prekročili hranice až po tom, čo skončili násilné prejavy a maďarskí policajti vpustili viaceré rodiny migrantov. Počas dnešného pojednávania demonštrovalo pred budovou súdu niekoľko aktivistov, ktorí požadovali prepustenie obžalovaných.

Súd vynesie rozsudok v piatok.

 

Migranti pri Röszke 16. septembra 2015 napadli maďarských policajtov v snahe preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

 

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Policajti na súde uviedli, že nemohli proti nim zasiahnuť, pretože migranti boli na srbskom území. Preto sa stiahli v nádeji, že sa dav upokojí. Túto chvíľu však migranti využili na to, aby prelomili zátarasy a zhruba 200 z nich ilegálne vstúpilo na maďarské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona