Obhajca prvého slovenského teroristu: Bol nepríčetný

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 13:55 • 2 min
Obhajca prvého slovenského teroristu: Bol nepríčetný

KOŠICE – Košičan Ladislav K., obžalovaný z terorizmu v prípade bombového útoku pri košickej reštaurácii McDonald's a ďalších činov, bol podľa obhajoby v čase spáchania skutkov nepríčetný.

slovakia

left justify in out

"Nevedel rozpoznať protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania pre duševnú poruchu, ktorá je trvalého charakteru," uviedla obhajkyňa v dnešnej záverečnej reči na Okresnom súde Košice I.

Samotný obžalovaný, ktorému hrozí najmenej 20-ročné väzenie, nevyužil na hlavnom pojednávaní právo posledného slova. Popiera pritom, že to bol on, kto pred reštauráciou umiestnil výbušný systém. Nález jeho DNA vysvetlila obhajkyňa tým, že mohol mať predtým niektorú súčiastku bomby v rukách. K ďalším činom, ako je vydieranie, nedovolené ozbrojovanie či nebezpečné vyhrážanie, sa obžalovaný priznal, motívom mala byť "ochrana psov". Obhajkyňa pritom odmietla právnu kvalifikáciu skutku ako terorizmus. 

K výbuchu podomácky vyrobenej bomby uloženej v odpadkovom koši došlo podvečer 28. decembra 2011, našťastie, nikto nebol zranený.

Prokurátor pred súdom dnes zdôrazňoval závažnosť konania, ktoré Ladislav K. podľa obžaloby spáchal. Uviedol, že obvinený sa hlásil k skupine radikálnych ochrancov práv zvierat ALF (Animal Liberation Front), ktorých akcie bývajú označované ako ekoterorizmus. Podľa obžaloby chcel Ladislav K. šíriť strach, vyzýval k extrémistickým metódam, zadovážil si zbrane, obdivoval nórskeho teroristu Andersa Breivika a sám sa označil za teroristu. Veterinárovi či obchodnému reťazcu posielal výhražné listy a knihy s obsahom výbušných látok. Za zázrak označil prokurátor to, že rúrková bomba pred reštauráciou nedosiahla črepinový účinok, ktorý by mal tragické dôsledky. Pripomenul tiež, že v čase umiestnenia bomby sa vedľa nachádzal detský kočík, s ktorým otec odišiel 14 minút pred výbuchom. "S kým máme do činenia? S ochrancom psíkov, ktorému je jedno, že tam bolo dieťa?" spýtal sa prokurátor. Poukázal ďalej na posudok znalcov z odboru psychiatrie, podľa ktorých obžalovaný nebol duševne chorý v zmysle choromyseľnosti, a uvedomoval si protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania. 

Celé konanie podľa obžaloby v plnom rozsahu zodpovedá právnej kvalifikácii terorizmu s požadovaným trestom v rozmedzí 20 až 25 rokov spolu s uložením ochranného dohľadu na tri roky. K vyhláseniu rozsudku by malo dôjsť v stredu 19. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies