Obezitu u labradorov spôsobuje zmena génu

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:01 • 2 min
Obezitu u labradorov spôsobuje zmena génu

LONDÝN - Zmena v géne proopiomelanocortin (POMC) u labradorských retríverov je príčinou vyššieho záujmu toto plemena o jedlo a s tým spojenou nadváhou a obezitou.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie britských vedcov, ktorí skúmali 310 psov tohto plemena, túto mutáciu objavili približne u štvrtiny. Ako tiež zistili, pri každej verzii POMC mali labradory v priemere dva kilogramy nadváhu. Rovnaký vplyv zmien génu POMC pritom pozorovali aj u hladkosrstých retríverov.

 

Obezita u psov odzrkadľuje epidémiu obezity u ľudí, pričom 34 až 59 percent psov žijúcich v rozvinutých krajinách má nadváhu. Obezita sa pritom najčastejšie vyskytuje práve u labradorských retríverov, pričom podľa výskumu vedcov z University of Cambridge, za jej vznikom u tohto plemena stojí genetická predispozícia. "Zistili sme, že labradory priberajú, pretože majú pozmenený gén POMC. Tento gén hrá úlohu pri vnímaní, koľko tuku majú vo svojom tele, a tak labradory nevedia, koľko tuku majú a preto jedia viac, aby pribrali," priblížil Giles Yeo, ktorý pracoval na štúdii. Podľa vedúcej výskumu Eleanor Raffan to vysvetľuje posadnutosť jedlom, ktorú si chovatelia u labradorov všímajú.

 

Ako tiež vedci uviedli, pri iných plemenách ako napríklad ši-cu či nemecká doga spomínanú mutáciu neobjavili. Zároveň pozorovali, že zmena tohto génu sa skôr vyskytovala u labradorov slúžiacich na asistenciu ako u tých, čo boli domácimi miláčikmi. "Bolo to prekvapujúce. Je možné, že tieto psy sú viac motivované jedlom, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že ich vyberú do tréningových programov, kde sa používa odmeňovanie jedlom," vysvetlila Raffan.

 

Zistenia podľa odborníkov môžu pomôcť lepšie porozumieť biologickému pozadiu ľudskej obezity. "Ďalší výskum labradorov s obezitou môže pomôcť nielen týmto spoločenským zvieratám, ale tiež ponúknuť dôležité ponaučenia o ľudskom zdraví," povedal Stephen O'Rahilly z organizácie Medical Research Council Institute of Metabolic Science, ktorá výskum financovala. O výskume vedci napísali v magazíne Cell Metabolism.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona