Obezita oslabuje kosti, zistili vedci

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 16:42 • 2 min
Obezita oslabuje kosti, zistili vedci

BOSTON - Tím amerických vedcov z Hardvardovej lekárskej školy v Bostone zistil, že niektorí ľudia trpiaci nadváhou majú v kostiach ukrytý tuk, ktorý spôsobuje ich oslabenie a zvýšenie lámavosti. Tvrdia preto, že obezita môže byť rizikovým faktorom osteoporózy.

slovakia

left justify in out

Odborníci na čele s Miriam Bredellou pomocou počítačovej tomografie preskúmali 106 obéznych, ale inak zdravých mužov a žien. Zistili, že niektorí z nich majú tuk uložený aj v miestach ako pečeň, svaly alebo kostná dreň. Podľa lekárky práve nadmerné množstvo tuku v kostnej dreni, v ktorej sa tvoria bunky potrebné pre rast kosti, spôsobuje oslabenie kosti. Bredella tvrdí, že najväčšie riziko osteoporózy hrozí ľuďom s postavou typu jablka. "Je to akoby ste mali chrbticu naplnenú tukom, potom by už nebola taká silná. Ľudia si v minulosti mysleli, že obezita chráni kosti. My sme však dokázali, že to nie je pravda," uviedla Bredella, ktorá spolu s kolegami zverejnila výsledky svojho výskumu v časopise Radiology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona