Obeťou bojov v Sýrii sa stal aj izraelský Arab

NETKY.SK • 18 September 2013, 14:02 • 2 min
Obeťou bojov v Sýrii sa stal aj izraelský Arab

DAMASK - Medzi obeťami občianskej vojny v Sýrii je aj izraelský Arab, ktorý bojoval na strane protivládnych povstalcov. Ide zrejme o prvý preukázateľný prípad, keď o život prišiel občan židovského štátu, ktorý sa do vyše dva roky trvajúcej vojny snaží nezasahovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obeťou z radov izraelských Arabov je 28-ročný Muád Agbáríja z galilejskej obce Muširfa, ktorý pricestoval do Sýrie cez Turecko v auguste, a to bez vedomia svojich príbuzných. Spolu s ním do Sýrie pricestovali aj ďalší dvaja muži z iného, väčšinou Arabmi obývaného izraelského mesta. Príbuzným v utorok doručili fotografiu Agbáríjovho tela, nasnímanú pravdepodobne priamo na bojisku, údajne neďaleko Damasku. 

"Boli sme veľmi prekvapení. Bol to taký pokojný človek," uviedol pre agentúru Reuters Agbáríjov otec Zaki a dodal, že jeho syn patril k najzbožnejším moslimom v obci. Do povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa zapojili ako dobrovoľníci aj príslušníci 20-percentnej arabskej menšiny žijúcej v Izraeli. V obave, že by títo občania mohli v Sýrii získať vojenské zručnosti a radikalizovať sa, Izrael na výstrahu vypočúval po návrate zo Sýrie dvoch Arabov. Jedného z nich v júli izraelský súd odsúdil na 30 mesiacov väzenia.  

Izraelskí predstavitelia predpokladajú, že sunnitskí džihádisti napojení na teroristickú sieť al-Káida predstavujú asi desatinu povstalcov bojujúcich proti Asadovi - príslušníkovi sekty alavitov, ktorá má blízko k väčšinovo šiitskému Iránu a libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh.

Izraelskí Arabi sú v prevažnej väčšine sunniti. Na otázku, či  sa Muád Agbáríja mohol pridať k povstalcom hlásiacim sa k al-Káide, jeho otec odpovedal: "Myslím, že áno. Prečo by inak odišiel bez toho, aby mi to povedal?".

Zaki Agbáríja pre Reuters dodal, že nevidí spôsob, ako by mohol synovo telo dopraviť do Izraela, ktorý Sýriu označuje za nepriateľský štát. "Dokonca som o to ani nepožiadal (izraelské) úrady," spresnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies