Obetiam útoku v Berlíne venovali spomienku na vianočnej bohoslužbe

NETKY.SK • 25 December 2016, 09:48 • 2 min
Obetiam útoku v Berlíne venovali spomienku na vianočnej bohoslužbe

BERLÍN - Niekoľko stoviek veriacich sa zúčastnilo včera večer na vianočných bohoslužbách v berlínskom Pamätnom kostole cisára Viliama, pri ktorom v pondelok zaútočil terorista kamiónom na vianočné trhy.

slovakia

left justify in out

Súčasťou evanjelických obradov bola i spomienka na obete tohto útoku, ktoré symbolizovalo 12 horiacich sviečok.

 

Slúžiaca generálna superintendentka Ulrike Trautweinová vyzvala prítomných, aby na nenávisť neodpovedali takisto nenávisťou. Samotný kostol, ktorý bol po druhej svetovej vojne sčasti ponechaný v poškodenom stave, bude podľa nej odteraz slúžiť nielen ako výstraha pred vojnami, ale aj pred terorizmom.

 

"Tentoraz cítime silnejšie, čo znamenajú Vianoce. Na tomto mieste si neželáme nič viac ako: Pane, daj nám svoj pokoj!" povedala Trautweinová počas jednej z viacerých bohoslužieb.

 

Pri pondelňajšom útoku na vianočné trhy, ktorý sa odohral iba niekoľko metrov od Pamätného kostola cisára Viliama v berlínskej časti Charlottenburg, zahynulo 12 ľudí vrátane viacerých cudzincov a desiatky ďalších utrpeli zranenia rôzneho rozsahu.

 

Ako páchateľa tohto činu, ktorý narazil do areálu trhov kamiónom, identifikovali moslimského extrémistu tuniského pôvodu Anisa Amriho. Ten po úteku z Nemecka prišiel v piatok nadránom o život pri prestrelke s policajtmi na predmestí talianskeho Milána.

 

V reakcii na obavy verejnosti polícia v mnohých nemeckých mestách posilnila svoju prítomnosť pri kostoloch počas vianočných bohoslužieb. V Hannoveri, Frankfurte nad Mohanom a iných veľkomestách dostali policajti pokyn sledovať dianie v okolí, zatiaľ čo v Kolíne nad Rýnom majú stáť priamo pri vchodoch a východoch tamojšieho dómu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies