Obete znásilnenia majú mať nárok aj na morálne odškodnenie

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 11:52 • 2 min
Obete znásilnenia majú mať nárok aj na morálne odškodnenie

BRATISLAVA - Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania zrejme budú mať nárok na odškodnenie nielen za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj nárok na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, o ktorej budú poslanci hovoriť v utorok (21. 5.) ráno. V rámci pokračujúcej 19. schôdze ešte musia otvoriť 62 bodov programu.

slovakia

left justify in out

"Účelom návrhu zákona je precizovať právnu úpravu týkajúcu sa odškodňovania osôb poškodených násilnými trestnými činmi," vysvetľuje ministerstvo spravodlivosti, ktoré návrh predložilo. Podľa rezortu sa novelizuje aj ustanovenie, ktoré sa týka výpočtu odškodnenia, pretože súčasné znenie nemá jednoznačný výklad. Podľa ministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa týmto vychádza v prospech obetiam násilných trestných činov, ktoré majú možnosť získať primerané odškodnenie nielen za fyzickú, ale aj duševnú ujmu.

Z dielne ministerstva spravodlivosti je aj novela Trestného zákona, ktorá má priniesť druhú šancu pre drogovo závislých. Právna norma totiž znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Ak poslanci zákon definitívne schvália v navrhovanej podobe, súdy budú môcť drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad.

Hlasovanie v utorok


Už v utorok predpoludním by sa malo definitívne hlasovať o novele zákona o bezpečnosti hračiek, podľa ktorej sa majú znížiť povolené hodnoty kadmia v nich. Poslanec OĽaNO Štefan Kuffa však chce cez pozmeňujúci návrh dosiahnuť, aby bábiky s hororovými a morbídnymi prvkami v obchodoch sprevádzali upozornenia o tom, že sú nevhodné pre deti do 12 rokov. Kuffa je totiž presvedčený, že takéto hračky môžu ohroziť psychické zdravie detí. Bábiky vampírky či zombie hračky obsahujú podľa neho hororové prvky, majú na sebe škrabance, obväzy, prepichnuté hrdlo, či krv a vzory lebky. "Tieto prvky sú spájané s démonmi, duchmi, strašidlami a temnotou vo všeobecnosti," opísal Kuffa.

Na programe 19. schôdze je aj množstvo poslaneckých návrhov zákonov. Medzi nimi sú nápady ako zaviesť školské autobusy, zakázať upútavky nevhodné pre deti pred, počas a po vysielaní určenom pre najmenších divákov, znemožniť europoslancom zastávať aj inú volenú funkciu, možnosť pre ľudí navrhovať zákony či riešenie problému s označovaním železničných staníc a zastávok v obciach v jazyku menšín.

Na rad sa opäť dostane aj voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá je stanovená na 28. mája. Post má obsadiť opozícia, strany Ľudovej platformy (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) nominovali bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Maroša Žilinku. Ľudovci však žiadajú verejnú voľbu. Ak Smer-SD presadí tajnú, Žilinku stiahnu. To, že nebude verejná, už naznačil hovorca predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) Pavel Chovanec. "Tajná voľba je inštitútom slobodného prejavu poslanca a voľba predsedu NKÚ nebude výnimkou," povedal pre TASR.

V pléne sa tiež bude hovoriť o probléme nezamestnanosti. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) poslancom prednesie správu o aktuálnej situácii na trhu práce. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) predstaví správu o stave školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies