Obete z Bane Alexandra Zasiaďka si uctili minútou ticha

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 11:05 • 2 min
Obete z Bane Alexandra Zasiaďka si uctili minútou ticha

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil dnešok dňom národného smútku za obeťami stredajšieho nešťastia v uhoľnej Bani Alexandra Zasiaďka, pri ktorom zomrelo 32 baníkov a jeden je stále nezvestný.

slovakia

left justify in out

Porošenko oznámil, že obyvatelia Ukrajiny si uctia pamiatku mŕtvych baníkov z Bane Zasiaďka minútou ticha, ktorá sa bude držať dnes napoludnie miestneho času (11.00 h SEČ), napísal spravodajský server BBC.

 

Baňa sa nachádza v proruskými separatistami kontrolovanom meste Doneck na východe Ukrajiny. Žiadosť prezidenta Porošenka, aby boli na toto územie vpustené vládne záchranné tímy, povstalci odmietli.

 

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedli, že výbuch nastal v stredu skoro ráno v hĺbke viac ako 1000 metrov a v tom čase sa v bani nachádzalo 230 baníkov. Podľa tohto vyhlásenia detonáciu vyvolalo zmiešanie plynu so vzduchom, čo je častá príčina banských nešťastí.

 

V uhoľnej Zasiaďkovej bani zomrelo v roku 2007 pri explózii metánu 106 ľudí; táto nehoda bola najväčším banským nešťastím v dejinách Ukrajiny.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies