Obete v radoch afganských bezpečnostných síl výrazne vzrástli

NETKY.SK • 9 November 2013, 13:02 • 2 min
Obete v radoch afganských bezpečnostných síl výrazne vzrástli

WASHINGTON - Afganské sily v súčasnosti uskutočňujú 95 percent konvenčných a 98 percent špeciálnych operácií v Afganistane. Zahraničné spojenecké sily im naďalej poskytujú výcvik a pomoc.

slovakia

left justify in out

Počet zabitých príslušníkov afganských bezpečnostných síl sa tento rok v hlavným mesiacoch bojov v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o 79 percent.

Súvisí to s tým, že preberajú v čoraz väčšej miere zaisťovanie bezpečnosti od zahraničných síl, ktoré sa pred prípravami na odchod z krajiny presúvajú viac k podporným úlohám.

Správa ministerstva obrany USA pre Kongres tiež ukázala, že v hodnotenom období od apríla do septembra tohto roka sa počet obetí v radoch vojenských síl NATO v Afganistane znížil o 59 percent. Pentagón konkrétne počty obetí v správe zverejnenej v piatok neuviedol, informovala agentúra Reuters.

Podľa agentúra AP však predstavitelia americkej armády uvádzali, že počet zabitých Afgancov sa tento rok zvýšil na viac než 100 za týždeň.

Afganské národné bezpečnostné sily (ANSF), zahŕňajúce armádu a políciu, hodnotí správa Pentagónu všeobecne pozitívne s tým, že dokázali udržiavať ťažko dosiahnuté úspechy 12-ročnej vojny po sťahovaní jednotiek NATO z frontových línií.

V súčasnosti majú afganské sily vyše 344.000 príslušníkov, čo je blízko cieľového počtu 352.000. Za uplynulých 12 mesiacov však miera odchodu ich členov z bezpečnostných zborov dosahovala až 34 percent.

Afganské sily v súčasnosti uskutočňujú 95 percent konvenčných a 98 percent špeciálnych operácií v Afganistane. Zahraničné spojenecké sily im naďalej poskytujú výcvik a pomoc, stále sú však potrebné napríklad pri leteckej podpore, odstraňovaní bômb z ciest, leteckom prevoze zranených vojakov či protiteroristických operáciách, konštatuje správa.

Vzbúrenci Talibanu boli podľa správy tento rok aktívni v rovnakej miere ako posledné tri roky. Vplyv si udržali vo vidieckych oblastiach, ktoré sú ich základňou pre útočenie v mestských oblastiach, pričom si upevnili kontrolu v niektorých tradičných baštách.

Hoci NATO odhaduje, že počet bojovníkov al-Káidy v Afganistane je "veľmi nízky", podľa správy zahynuli pri protiteroristických operáciách počas hodnoteného šesťmesačného obdobia desiatky príslušníkov tento organizácie.

Pentagón dodal, že útočiská Talibanu na druhej strane hranice v Pakistane sú "významným faktorom, ktorý bráni ich rozhodujúcej porážke v krátkodobom hľadisku".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies