Obete druhej svetovej vojny si v Čiernom Potoku uctili darovaním krvi

NETKY.SK • 29 August 2013, 18:05 • 2 min
Obete druhej svetovej vojny si v Čiernom Potoku uctili darovaním krvi

ČIERNY POTOK - Darovaním krvi si pripomínajú najmä pamiatku 14 mužov, ktorých z Čierneho Potoka odviedli do koncentračného tábora.

slovakia

left justify in out

Darcovia krvi si výročie Slovenského národného povstania (SNP) uctili aj v obci Čierny Potok v okrese Rimavská Sobota. Ako dnes TASR informoval organizátor Kvapky krvi SNP Jozef Pupala, k darcom v Čiernom Potoku sa v stredu (28.8.) pripojili aj v Trebišove.

Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s obecným úradom, Klubom darcov krvi Slovenského Červeného kríža a Národnou transfúznou službou SR zorganizovali Kvapku krvi SNP už ôsmykrát. Organizátorom sa však ozvali aj ľudia, ktorým pracovné povinnosti nedovolili pricestovať. Po vzájomnej dohode sa k podujatiu pripojila aj transfúzna služba v Trebišove, kde si výročie SNP uctili štyria darcovia.

"Spolu v Čiernom Potoku prišlo 32 občanov ochotných darovať krv. Zaregistrovaných bolo 26 darcov, no krv mohlo odovzdať 24 darcov. Traja pritom prišli najvzácnejšiu tekutinu venovať prvýkrát. Podujatie v obci organizujeme ako úctu pamiatke obetí fašistickej okupácie horthyovských fašistov v období druhej svetovej vojny," povedal Pupala.

Darovaním krvi si pripomínajú najmä pamiatku 14 mužov, ktorých z Čierneho Potoka odviedli do koncentračného tábora. Zo zajatia sa živí vrátili len dvaja. "Súčasťou tejto akcie bol druhý ročník memoriálu brigádneho generála vo výslužbe Imricha Gibalu, na počesť ktorého sa organizoval druhý ročník športových podujatí. Usporiadali sme súťaže v streľbe zo vzduchovky, hod granátom na cieľ a osobitnou kategóriou bola súťaž streľby z pištolí, ktorá sa uskutočnila ešte 27. augusta na strelnici v obci Jesenské. Jednotlivé disciplíny boli venované okrem generála Gibalu, Jurajovi Lakotovi, Františkovi Hriňovi, Václavovi Fajčíkovi, ktorí boli príslušníci 1. československého armádneho zboru pod velením generála Ludvíka Svobodu, ktorí sa zúčastnili aj bojov SNP," dodal organizátor podujatia.

Víťazi jednotlivých disciplín dostali putovný pohár. K darcom krvi sa pripojili aj primátor Hnúšte Michal Bagačka, primátor Tisovca Peter Mináč a prednosta Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Pavol Struhár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies