Obeťami podvodníkov sú ďalší dôchodcovia

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 13:51 • 2 min
Obeťami podvodníkov sú ďalší dôchodcovia

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Polícia vo Zvolene, Sliači a v Banskej Bystrici vyšetruje podvody, pri ktorých sú obeťami seniori.

slovakia

left justify in out

V niektorých prípadoch už bolo začaté trestné stíhanie pre podvod, v ďalších prijali trestné oznámenia a preverujú ich, no sú aj prípady, keď sa okradnutí neobrátili na políciu, informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Podvodníci použili overené triky, zatelefonovali, predstavili sa ako príbuzní a vypýtali si peniaze, po ktoré prišli ich známi. Dve dôchodkyne dokonca vozil taxík, aby mohli zohnať peniaze. Minulý piatok 74-ročnej žene z Budče zavolal falošný vnuk a vypýtal si peniaze na kúpu auta. Prišiel po ňu taxík a odviezol ju do banky a následne na sídlisko Zlatý Potok. Tu odovzdala peňaženku mužovi, ktorého poslal vraj jej vnuk. Po ďalšom telefonáte prišiel po ňu druhý taxík, odviezol ju do Budče, kde si požičala ďalšie peniaze a opäť ich odniesla na to isté sídlisko. Prišla o 4 700 eur. Neznámy muž bol nižšej, silnejšej postavy, mal krátke tmavé vlasy a okrúhlu tvár. Vo štvrtok prišla po podobnom telefonáte 74-ročná Banskobystričanka o 800 eur. Po peniaze v tomto prípade prišiel vnukov kamarát. V utorok 21. júla obrali o úspory 83-ročnú babičku zo Sliača. Tej zase zavolal údajný synovec, peniaze mu mal priniesť kamarát taxikár. Babička ho čakala pred bytom, taxík ju odviezol do banky a žena mu dala tisíc eur. Páchateľ mal asi 30 rokov a blond vlasy. V nedeľu 19. júla volal 75-ročnej dôchodkyni z Kováčovej vnuk Mirko, peniaze chcel na rýchlu kúpu auta. Žena prišla o tisíc eur. Páchateľ bol strednej postavy, mal oválnu tvár a krátke gaštanové vlasy. Začiatkom júla sa obeťou podvodníka stala 80-ročná Zvolenčanka. Neznámy muž sa jej predstavil ako manžel netere a tiež rýchlo potreboval peniaze na kúpu auta. Po 2 500 eur poslal kamaráta. V tomto prípade to bol muž nižšej zavalitej postavy, mal tmavé vlasy a okrúhlu tvár.

 

Polícia odporúča seniorom, aby si vždy overili, či naozaj volá ich príbuzný a hlavne nedávali peniaze neznámym ľudom. Starší ľudia sú ľahkým cieľom podvodníkov, ktorí ich neraz oberú aj o životné úspory. Páchatelia často vystupujú aj ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov, či rôznych inštitúcií. Dôchodcom nahovoria, že prišili vrátiť preplatok, vyplatiť rôzne príspevky, zvýšiť dôchodok, prípadne kontrolujú stav elektromerov. V niekoľkých prípadoch vystupujú ako cudzinci, pýtajú sa na cestu do nemocnice a následne prosia o peniaze na operáciu blízkeho, ktorý mal nehodu a leží v nemocnici. Prídu ponúkať aj rôzny tovar, výrazné zľavy alebo darčeky zadarmo. V nestráženej chvíli ich však oberú o peniaze alebo iné cennosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies