Obeťami obchodovania s ľuďmi sú najmä Rómovia, vykorisťujú ich v Anglicku

NETKY.SK • 13 Október 2015, 12:57 • 2 min
Obeťami obchodovania s ľuďmi sú najmä Rómovia, vykorisťujú ich v Anglicku

BRATISLAVA – Je to jeden z najvýnosnejších nelegálnych biznisov, ktorého zisk sa odhaduje až na 150 miliárd dolárov, pričom náklady sú v desiatkach eur.

slovakia

left justify in out

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa každý rok stanú milióny mužov, žien a detí po celom svete, spomedzi ktorých sa ročne podarí identifikovať asi 45.000 obetí. Novodobými otrokmi sa pritom stávajú aj Slováci, a to najmä z východného Slovenska a najčastejšie vo Veľkej Británii. Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa preto mimovládne organizácie rozhodli upozorniť na tento fenomén a na aktivity, ktorými sa usilujú bojovať proti tomuto trestnému činu.

 

"Podľa našich aktuálnych štúdií patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva z pohľadu obchodovania s ľuďmi Rómovia žijúci v sociálne vylúčených lokalitách. Zneužívaní sú najmä na nútenú prácu, ale vyskytuje sa aj nútené žobranie a sexuálne vykorisťovanie," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Tímea Stránská zo slovenskej pobočky neziskovej organizácie Člověk v tísni. Podmienky pre vykorisťovanie pritom podľa nej vytvárajú faktory ako sociálne vylúčenie, nízka miera vzdelania, nedostatok príležitostí a život na prahu chudoby.

 

Slovenskí Rómovia najčastejšie odchádzajú za prácou do Veľkej Británie, s odstupom nasleduje Nemecko a potom Česko. V Anglicku sú to pritom najčastejšie mestá ako Peterborough, Sheffield, Leicester, Derby, Birmingham a Glasgow. Páchatelia obete podľa Stránskej lákajú zväčša priamo v rómskej osade, najmä prostredníctvom známej osoby alebo jej odporúčania. "Obeť je často naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niektorým z kruhu známych," dodala.

 

Obeťami sa stávajú hlavne mladí ľudia vo veku 16 až 25 rokov, muži v mladom strednom veku od 25 do 35 rokov a bezdomovci. Najčastejšie prídu z okresov Michalovce, Košice-okolie, Snina, Sabinov a Lučenec. "Rómovia z vylúčených rómskych lokalít sa z dôvodu strachu, nedôvery alebo slabého právneho vedomia len zriedka obrátia na políciu. Kľúčoví sú vtedy preto sociálni pracovníci a lokálni aktéri," podotkla Stránská. Medzi detskými obeťami je hlavne mládež z detských domovov vo veku 13 až 18 rokov, opäť ide najmä o mladých ľudí rómskeho etnika.

 

Podľa údajov Ministerstva vnútra SR vstúpilo v minulom roku do programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi 34 osôb. Zo štatistických údajov vyplýva, že naďalej medzi zaradenými obeťami prevládajú ženy. Častým účelom je sexuálne vykorisťovanie a nútená práca, ďalšími nútený sobáš, nútené žobranie, nútená kriminalita či otroctvo a praktiky podobné otroctvu. "Zisk, ktorý sa odhaduje z tejto činnosti, predstavuje až 150 miliárd dolárov. Finančné prostriedky vynaložené na zlákanie obete nie sú pritom vôbec vysoké," porovnal Jozef Halcin z rezortu vnútra.

 

V rámci kampane, ktorú ministerstvo tento rok uskutočnilo, v priebehu dvoch dní oslovili na internete prostredníctvom Facebooku 700.000 ľudí. Na stránku www.superzarobok.sk prišlo 40.000 ľudí a zaregistrovalo sa 2300 ľudí. "A to iba za dva dni. Fiktívna ponuka obsahovala pritom nepresné informácie, neboli tam žiadne kontaktné údaje na spoločnosť, ktorá prácu poskytovala, ani bližšie informácie o práci," podotkol Halcin s tým, že nalákať jednu obeť nestálo viac ako desať eur.

 

Neziskové organizácie chcú tak dnes znova na tento fenomén upozorniť. Ministerstvo vnútra spolu s mimovládnymi a medzinárodnými organizáciami usporadúva 20. októbra v Bratislave prvú zážitkovú konferenciu o boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Medzinárodná organizácia pre migráciu zase v rámci projektu Nestaň sa otrokom! tento a budúci mesiac učí pracovníkov centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, detských domovov či reedukačných centier, ako prechádzať obchodovaniu s ľuďmi. Slovenská katolícka charita organizuje 16. októbra v Košiciach druhý ročník filmového festivalu Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi. Člověk v tísni Slovensko koncom roka napríklad vydá dve publikácie zamerané na problematiku obchodovania s ľuďmi na Slovensku a pri príležitosti európskeho dňa bude tiež pracovať na stredných školách s mladými ľuďmi. Liga za ľudské práva okrem iného organizuje vzdelávacie workshopy, najbližší sa bude konať 7. až 8. decembra v Bratislave.

(1 EUR = 1,1373 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies