Obeťami obchodovania s ľuďmi sú aj deti z osád i detských domovov

NETKY.SK • 18 Október 2014, 10:01 • 2 min
Obeťami obchodovania s ľuďmi sú aj deti z osád i detských domovov

BRATISLAVA – Medzi obete obchodovania s ľuďmi na Slovensku patria aj deti od 5 do 18 rokov. Podľa zistení neziskovej organizácie Člověk v tísni Slovensko sú najzraniteľnejšou skupinou rómske deti z osád a rovnako aj deti, ktoré opúšťajú detské domovy.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka neziskovej organizácie Timea Stránska  poukázala na fakt, že hoci oficiálne štatistiky vykazujú iba jeden-dva prípady za rok, počet detských obetí je podľa výskumu organizácie Člověk v tísni Slovensko oveľa vyšší. 
      

"Tieto prípady sa odohrávajú zväčša v uzavretom rodinnom kruhu a tí, ktorí by obete mohli identifikovať tam nepreniknú," uviedla Stránska. Obeťami sa stávajú aj mladí ľudia, ktorí opúšťajú detské domovy. "Vracajú sa do pôvodného prostredia, ktoré však už nepoznajú, nemajú tam nijaké väzby," upozornila Stránka. "Navyše riešia problém, ako s nedostatkom prostriedkov ekonomicky prežiť a preto sú náchylní pristať na prvý pohľad lákavú ponuku práce v zahraničí," vysvetlila riaditeľka neziskovej organizácie.
      

Najčastejšie sú detské obete zo Slovenska vykorisťované vo Veľkej Británii. Kým najmenšie deti od piatich rokov sú v sprievode dospelej osoby zneužívané na nútené žobranie, deti od desať rokov sa na príkaz dopúšťajú nútenej drobnej kriminality a deti od 14 rokov sú zasa zneužívané na nútenú prácu. Deti musia aj prostituovať, pričom sa obeťami stávajú aj chlapci.

 

Ako Stránska doplnila, detské obete sú často vystavené tzv. kumulovanému vykorisťovaniu, teda spájaniu rôznych foriem zneužívania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies