Obeťami leteckej havárie v Británii sú bin Ládinova nevlastná matka a sestra

NETKY.SK • 1 August 2015, 12:01 • 2 min
Obeťami leteckej havárie v Británii sú bin Ládinova nevlastná matka a sestra

LONDÝN - Na palube súkromného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo na letisku v Blackbushe na juhu Británie, boli príbuzní niekdajšieho vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. Oznámilo to dnes veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Británii.

slovakia

left justify in out

Súkromné lietadlo typu Embraer Phenom 300 sa zrútilo v piatok popoludní o na aukčné stredisko predaja áut v grófstve Hampshire, pričom podľa tamojšieho policajného zboru zahynuli všetci ľudia na palube - pilot a trojica cestujúcich.

Stroj, ktorý letel z talianskeho Milána, havaroval na konci pristávacej dráhy krátko po 15.00 miestneho času (16.00 SELČ).

Lietadlo havarovalo pri pokuse pristáť na letisku Blackbushe, približne 65 kilometrov juhozápadne od Londýna. Po náraze sa vznietilo.

 

Britské aukčné stredisko na predaj áut je situované na pozemku letiska. Podľa jedného zo svedkov "sa lietadlo zapichlo do áut a následne explodovalo". Letisko uviedlo, že stroj sa zrútil pri pokuse o pristátie na konci dráhy.

 

Saudskoarabský veľvyslanec v Británii princ Muhammad ibn Nawáf ibn Abdal Azíz vyjadril úprimnú sústrasť rodine bin Ládina prostredníctvom vyhlásenia na sociálnej sieti Twitter. Totožnosť obetí neuviedol. Veľvyslanectvo v tejto súvislosti doplnilo, že sa skontaktovalo s britskými úradmi z oddelenia pre vyšetrovanie leteckých havárií a na prípade spolupracujú.

 

"Jeho kráľovská výsosť princ Muhammad ibn Nawáf ibn Abdal Azíz.. vyjadril úprimnú sústrasť rodine a príbuzným Muhammada bin Ládina na letisku v Blackbushe v Británii za veľkú stratu, ktorú utrpeli v dôsledku havárie lietadla, v ktorom sa viezla rodina."

 

Veľvyslanectvo ďalej potvrdilo, že spolupracuje s britskými úradmi na rýchlom odovzdaní telesných pozostatkov obetí za účelom smútočných obradov a pohrebov v Saudskej Arábii. Stroj Embraer Phenom 300 bol podľa informácií BBC registrovaný na leteckú spoločnosť vlastnenú saudskoarabskými príbuznými bývalého vodcu al-Káidy bin Ládina.

 

Hovorkyňa talianskeho medzinárodného letiska Miláno Malpensa pre BBC potvrdila, že lietadlo opustilo Miláno o 14.30 SELČ a zamierilo do Hampshire.

 

Saudskoarabsý úrad pre civilné letectvo na sieti Tweeter potvrdil, že toto súkromné lietadlo bolo registrované v Saudskej Arábii, a doplnilo, že pri vyšetrovaní v plnej miere podporí britských kolegov z oddelenia pre vyšetrovanie leteckých nehôd.

Britský bulvárny denník The Daily Mail v súvislosti s identitou cestujúcich na palube lietadla napísal, že medzi obeťami mala byť bin Ládinova nevlastná matka a sestra.

 

Otec Usámu bin Ládina, Muhammad, pochádzal pôvodne z Jemenu. Na začiatku dvadsiateho storočia sa presťahoval do Saudskej Arábie. Stal sa šéfom veľkého stavebného impéria, ktoré stálo za niekoľkými najväčšími projektmi v saudskoarabskom kráľovstve. Mal množstvo žien a podľa odhadov najmenej 50 detí.

 

Rodina Usámu bin Ládina - z ktorej mnoho členov žije v Spojených štátoch - s ním prerušila kontakty; po útokoch z 11. septembra 2001 sa ho zriekli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona