Obedujete „za behu“? Rozmyslite si to!

NETKY.SK • 12 September 2015, 11:09 • 2 min
Obedujete „za behu“? Rozmyslite si to!

BRATISLAVA - Nesprávne stravovacie návyky vedú k zdravotným problémom a jedenie v strese môže viac ublížiť, ako naplniť energiou. Jedlo by si mal každý vychutnať. Precítiť jeho konzistenciu, farby, vôňu. Aby sa dostavil pocit sýtosti, je vhodné jesť pomalším tempom. To chce samozrejme čas. Čas, ktorý sa vráti v podobe zdravia a vyššej produktivity.

slovakia

left justify in out

Tiež patríte k poctivcom, ktorí radšej obetujú vlastný obed než prácu? Mali by ste sa nad sebou zamyslieť. Prácu môžete nájsť novú, zdravie máte len jedno. Preto by ste mali zabudnúť na rýchle „vyzobkávanie“ jedla počas manuálnej práce alebo jedenie priamo za počítačom. Nájdite si minimálne pol hodinu a vychutnajte si ho. Podľa možností čo najzdravšie, vyvážené. Jeho denno-denné nahádzanie do seba môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

Mnohí sa vyhovárajú na nedostatok času kvôli pracovným zadaniam a končiacim termínom. No čas na obed si treba nájsť práve vtedy. Počas náročného dňa je najnutnejší. Už po pár hodinách môžete ľahko podľahnúť stresu. To neprospeje nálade osoby samotnej, ani kolektívu. Preto je dôležité počas krátkej prestávky si vyčistiť hlavu a získať tak energiu.

 

Gastrolístky. Obed náš každodenný

Stravovanie zamestnancov aj zo zákona musí podporiť i zamestnávateľ. „Najobľúbenejšou formou sú stravné lístky a teda akási nepriama cesta do reštaurácie na obedové menu. Aj z praxe  vieme, že sa u zamestnancov osvedčili a vedia ich oceniť. Netreba zabudnúť ani  prínos v podobe zvyšovania spokojnosti a lojality k zamestnávateľovi, ktorý tento benefit prináša,“ dodáva obchodný riaditeľ zo spoločnosti VAŠA Slovensko Peter Ovari. Mnohých to podnieti k tomu, aby si dali drahší, možno o niečo kvalitnejší obed, ktorý dodá potrebné živiny a vitamíny, čo zvýši produktivitu práce. 

 

Nezdravé obedy predovšetkým pri sedavom zamestnaní podporujú vznik obezity spôsobujúcej vysoký krvný tlak, cukrovku druhého typu alebo rôzne ochorenia srdca a ciev. Ak prijímame tuky, bielkoviny, vitamíny či rôzne minerály v nedostatočnom množstvo, riskujeme podvýživu. Všetky tieto prípady majú negatívny vplyv na výkonnosť a spôsobilosť ľudí. Najmä tých pracujúcich.

 

Vynechaný obed. Čo na to psychika?

Možno najmä dámy si myslia, že ak vynechajú hlavné jedlo, nepremrhajú tým zbytočne čas, budú sa cítiť  lepšie a ešte popri tom aj schudnú. Ak však vynecháte obed, telo nemá čo spaľovať. Paradoxne vtedy trpí najviac mozog. Myslíte na jedlo,  neviete sa sústrediť, strácate náladu a zároveň vaša celková produktivita klesá. I napriek tomu, že ešte máte pol pracovnej doby pred sebou. Takže namiesto milej služby si môžete privodiť problémy navyše.

 

Obed ako odreagovanie

Obedom sa získava potrebná energia na ďalšiu časť dňa. Okrem toho by však mal byť aj príjemný a slúžiť na odreagovanie sa od práce, odpútanie od pracoviska, odbúranie stresu no i na lepšie nadviazanie a utuženie vzťahov s kolegami. Môžu byť aj malou náhradou teambuildingov. Veď kde sa dá lepšie porozprávať než pri chutnom jedle? To je ten správny čas dozvedieť sa aj o iných veciach. Prebrať to, čo sa v práci nehodí. 

 

Podobne možno využiť obed aj  na stretnutie s partnerom. Radosť z toho, že môžeme mať na chvíľu pri sebe blízkeho človeka a zdieľať s ním svoje myšlienky či plány, je zdrojom pozitívnej energie, ktorá sa vynikajúco pretaví do ďalších výkonov. Rovnako dobrou spoločnosťou môže byť aj kamarát, či bývalý kolega. Keďže máme s nimi toho veľa spoločného, pri nich prídeme najjednoduchšie na iné myšlienky.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies