Obedové menu z parníka Titanic pôjde do dražby

NETKY.SK • 31 August 2015, 10:42 • 2 min
Obedové menu z parníka Titanic pôjde do dražby

NEW YORK - Obedové menu z potopeného luxusného parníka Titanic ide do aukcie, napísala dnes agentúra AP a dodala, že by sa mohlo vydražiť za 50.000-70.000 dolárov (zhruba 44.000-62.000 eur).

slovakia

left justify in out

Prevádzkovateľ newyorskej internetovej dražby Lion Heart Autographs ponúkne na dražbe naplánovanej na 30. septembra toto menu lístok a ďalšie dva doposiaľ neznáme artefakty zo záchranného člna č. 1.

 

Jedálny lístok sa zachoval vďaka cestujúcemu Abrahamovi Lincolnovi Salomonovi, ktorému sa ako jednému z mála podarilo pred potopením sa zaoceánskeho parníka 14. apríla 1912 vyviaznuť na tzv. "Money boat". Záchranný čln s kapacitou 40 ľudí získal toto označenie na základe neoverených rečí, že jeden z pasažierov z prvej triedy podplatil sedem členov posádky, aby sa rýchlo odplavili preč iba s 12 ľuďmi.

 

Obedové menu obsahovalo chody ako solenú hovädzinu, knedlíčky a ďalšie pochutiny. Na jeho zadnej strane bol podpis ďalšieho z pasažierov prvej triedy, Isaaca Geralda Frauenthala, ktorý sa zachránil v inom člne. Predpokladá sa, že v osudný deň táto dvojica spoločne obedovala.

 

Druhý z trojice dražených artefaktov z Titanicu - list napísaný jednou z preživších, Mabele Francatelliovou, a adresovaný Salomonovi z newyorského hotela Plaza šesť mesiacov od katastrofy - sa môže podľa informácií AP vydražiť za 4000-6000 dolárov (3500-5300 eur).

 

Francatelliová sa dostala do tzv. "milionárskeho" člna spolu so svojou zamestnávateľkou, módnou dizajnérkou aristokratov Lucy Duff-Gordonovou, a jej škótskym manželom lordom Cosmom Duffom-Gordonom. Práve on mal byť mužom, ktorý podplatil posádku záchrannej lode, aby ich odviezla do bezpečia.

 

Predaj posledného z nich, vytlačeného lístka z luxusných tureckých kúpeľov a zaznamenávajúci váhu človeka, keď sedí na špeciálne navrhnutom čalúnenom kresle, sa odhaduje na 7500-10.000 dolárov (4000-8800 eur).

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona