Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO

NETKY.SK • 28 Apríl 2018, 11:14 • 2 min
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO

KOPČANY – Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.

slovakia

left justify in out

Naposledy Slovensko a Česko tento návrh spoločne predložili na zápis v roku 2014, ale napokon ho stiahli. Rozhodli sa tak na základe odporučenia Medzinárodnej rady pre pamiatky, ktorá požadovala presvedčivejšie dôkazy o jedinečnosti lokality. Slovenská aj česká strana sa preto rozhodli, že svoj návrh prepracujú a po piatich rokoch ho predložia opäť. „My sme pripravili pred ôsmimi rokmi projekt pre UNESCO na spoločný zápis Kopčian a Mikulčíc. Bol v ňom rozfázovaný harmonogram prác a postupných krokov, ktoré by sme mali urobiť," uviedol starosta Dušan Dubecký.

 

Prvým krokom bola rekonštrukcia kostola Sv. Margity. Rovnako aj žrebčín prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, pričom strecha je už kompletne vymenená. „V súčasnosti sa už pripravuje stavba lávky cez rieku Moravu, ktorá by sa mala začať 1. augusta tohto roka. Ďalšou etapou je záchrana horárne, ktorá je súčasťou kačenárne. Posledným krokom by bolo vytvorenie štrkoviska alebo malého rybníka, aby ľudia videli ako v minulosti prebiehal odchyt kačíc," spresnil starosta postupné kroky, ako sa dostať do zoznamu UNESCO.

 

Až na kostol Sv. Margity, ktorý patrí cirkvi, sú ďalšie kultúrne pamiatky majetkom obce. „Ale aj čo sa týka majetku cirkvi, zastrešuje ho v rámci projektov obec. Pozemky sme získali na dlhodobý prenájom. Dokonca sme už na ich pozemku aj vysadili rodovú aleju. Takisto sme v rámci projektu odstránili novodobé stavby z dôb socializmu," doplnil Dubecký.

 

Takáto snaha sa však nie vždy stretáva s porozumením, keďže obec musí do projektov investovať aj množstvo vlastných peňazí. „Niektorí občania to vnímajú pozitívne, keďže sme zachránili chátrajúci žrebčín a kaštieľ. Na druhej strane sú aj takí, ktorí tvrdia, že do toho zbytočne investujeme peniaze. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto názorov," zakončil starosta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies