Obec Kružlov sužovaná záplavami má protipovodňovú ochranu za 1,7 milióna eur

NETKY.SK • 9 November 2015, 08:21 • 2 min
Obec Kružlov sužovaná záplavami má protipovodňovú ochranu za 1,7 milióna eur

KRUŽLOV - Obec Kružlov v okrese Bardejov, ktorá zažila v priebehu niekoľkých rokov desať záplav, má novú protipovodňovú ochranu. Tá by ju mala ochrániť aj pred storočnou vodou.

slovakia

left justify in out

Vodný tok Slatvinec, ktorý sužoval obyvateľov záplavami, má dnes spevnené brehy so zvýšeným prietokom. Celková dĺžka stavby predstavuje 2,2 km. Stavbu dnes odovzdali do užívania premiér Robert Fico, minister životného prostredia Peter Žiga a vodohospodári.

 

"Škody na majetku občanov a štátu boli obrovské, podarilo sa nám zrealizovať svojpomocne po povodniach most. Teraz dáme do užívania reguláciu celého toku a tým by sa mali znížiť riziká povodňových opatrení," opísal starosta obce Jozef Kmec. Len za rok 2010 predstavovali škody na majetku občanov a štátu 620.000 eur. Starosta verí, že obec už bude pred záplavami lepšie chránená. "Mali by sme byť v bezpečí, čas ukáže, ale určite budeme lepšie spať," dodal.

 

Staršia obyvateľka obce Anna opísala, že voda počas posledných záplav strhla mosty, nebolo kadiaľ prejsť na druhú stranu. "Peši mohli ľudia prejsť, ale autá chodili len po most, na druhú stranu neprešli. Dúfam, že teraz taká voda nepríde veľká," dodala Kružlovčanka.

 

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podnik (SVP) Marián Supek potvrdil, že opatrenie je realizované aj na storočnú vodu. Vodohospodári okrem samotnej stavby upravili aj breh. "Vytvorili sme možnosť aj pre obec, aby si tu realizovala nejaké zázemie, prípadne nejaké parkové úpravy, lavičky, rekreačné zóny," doplnil Supek.

 

Premiér konštatoval, že obrovské škody robia práve malé potoky, o ktorých sa nič nevie, a zaželal Kružlovčanom pokojné noci. "Po tom, čo niekoľko rokov vystrájali povodne v Kružlove, došlo rozhodnutie z ministerstva životného prostredia, že sa tu urobí veľké protipovodňové opatrenie. Je to nádherný projekt," vyhlásil s tým, že štát sa snaží do protipovodňových opatrení liať milióny eur. "Pretože si uvedomujeme, že prevencia je najlepší spôsob ako zabraňovať takýmto škodám."

 

Ministerstvo životného prostredia vypracovalo koncepciu protipovodňových opatrení v roku 2013, identifikovalo 559 miest na Slovensku, ktoré sú priamo ohrozené. Šéf rezortu zhodnotil, že na to treba miliardu eur, ktorú by nepokryli ani peniaze z Európskej únie. "Identifikujeme tie najohrozenejšie a najdôležitejšie a postupne sa snažíme," uviedol dnes v Kružlove.

 

Celkové náklady na vybudovanie protipovodňovej ochrany Kružlova boli 1,7 milióna eur, z toho 1,6 milióna eur pochádzalo z európskych peňazí a štátneho rozpočtu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies