Obec Hontianske Tesáre vyčistila a označila miestnu raritu - úkryty pred Turcami

NETKY.SK • 10 Október 2011, 19:57 • 2 min
Obec Hontianske Tesáre vyčistila a označila miestnu raritu - úkryty pred Turcami

Obec Hontianske Tesáre vyčistila a označila miestnu raritu - úkryty pred Turcami

slovakia

left justify in out

img

Pre väčšinu turistov doposiaľ neobjavené tzv. dúpence alebo skrýše pred Turcami v chotári Hontianskych Tesár v okrese Krupina, dostali koncom tohto leta príťažlivejšiu tvár. Obec vyčistila zarastený priechod do Tesárskej rokliny, kde sa tieto nevšedné útvary nachádzajú, na ceste k nim osadila informačné tabule a cestičku vyznačila turistickou značkou.
"Turisti sa tak k dúpencom dostanú po červenej z centra našej obce," povedala TASR starostka obce Dana Kohútová. Vstup do rokliny zlepšili drevenými schodmi a lávkou.
Pravdepodobne umelo vytvorené jaskyne sa nachádzajú v skalnom brale, asi kilometer za dedinou. Sú štyri a prvý raz ich súhrne opísal v roku 1902 prírodovedec Andrej Kmeť.
Dúpence sú päť až šesť metrov veľké a 180 až 200 centimetrov vysoké skalné izby, ktoré slúžili najpravdepodobnejšie ako skrýše miestnych obyvateľov pred Turcami. Miestna tradícia ich dokonca považuje za ešte staršie výtvory, ktoré mali byť úkrytmi pred Tatármi.
Jedno z dúpeniec, tzv. osemdierka, má centrálnu podkovovitú miestnosť, okolo ktorej je vysekaných do pieskovca osem komôrok. Steny pokrývajú rôzne kresby a nápisy, mnohé sú však zo súčasnosti, takže sa ťažko rozpoznáva pôvodná výzdoba.
"Do osemdierky sme zlepšili prístup tým, že do skalného brala sme nabili skoby a pre lepší vstup zapožičiavame záujemcom aj lano," povedala TASR starostka. K ďalšej, tzv. dvojdierke priložili rebrík.

img


Všetky práce vykonali svojpomocne, na informačné tabule a materiál minuli s obecnej kasy asi 1000 eur. Vytlačiť dali tiež informačné bulletiny, ktoré sú k dispozícii napríklad aj v neďalekých Dudinciach.
Tesárske dúpence neboli doteraz predmetom odborného výskumu, ich vek ani účel nie je preto jednoznačne určený. Nad dúpencami sa v minulosti našli zvyšky kamenného muriva, o ktorom sa usudzovalo, že mohli patriť zaniknutému kláštoru. Okrem ústnej tradície jeho existenciu však nič iné nedokladá.

 

>Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies