Obec Berg pre prisťahovalectvo Slovákov rastie príliš rýchlo, Rakúšania nie sú nadšení

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 18:39 • 2 min
Obec Berg pre prisťahovalectvo Slovákov rastie príliš rýchlo, Rakúšania nie sú nadšení

BERG - Všeobecná nálada v prihraničnej rakúskej obci Berg je pokojná, priateľská, ale ojedinele sa prejavia aj impulzívne prejavy nespokojnosti, ktoré vyplývajú z rozširovania obce. Pre TASR to dnes povedal starosta obce Georg Hartl.

slovakia

left justify in out

„Nie sú to osobné výhrady obyvateľov voči konkrétnym ľuďom. Je to reakcia na zjednocovanie Európy a na to, že Berg rastie v súvislosti s prisťahovalectvom zo Slovenska príliš rýchlo,“ uviedol Hartl s tým, že časť pôvodného obyvateľstva to vníma problematicky, lebo sa s tým nevie tak rýchlo stotožniť.

 

Pred rokom 1989 si tunajší občania zvykli na to, že žijú v pokojnej obci a veľkomesto je na druhej strane hraníc. Súčasná generácia sa musí vyrovnať s tým, že železná opona padla a Európa sa rýchlo globalizuje. „Musíme sa naučiť žiť so všetkými pozitívami aj negatívami, ktoré táto doba prináša," skonštatoval Hartl.

 

Slováci majú s rakúskym obyvateľstvom v obci zväčša priateľské vzťahy, je tu dokonca viacero zmiešaných rakúsko-slovenských manželstiev. „Musím ale povedať, že mladé páry, ktoré prichádzajú do Bergu, majú spočiatku v hlave starosti so stavbou domu, zarábaním peňazí, aby ju mohli financovať. Až neskôr si nájdu čas aj na budovanie spoločenských vzťahov a integrujú sa v obci, takže sa to stále zlepšuje," doplnil Hartl. V Bergu žije v súčasnosti 1247 obyvateľov, 342 z nich nemá rakúsku štátnu príslušnosť. Spolu s ďalšími 18 národnosťami tu žije 342 Slovákov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona