Obeťami obchodníkov s ľuďmi sa každoročne stane asi stovka Slovákov

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:40 • 2 min
Obeťami obchodníkov s ľuďmi sa každoročne stane asi stovka Slovákov

Obeťami obchodníkov s ľuďmi sa každoročne stane asi stovka Slovákov

slovakia

left justify in out

img

Každoročne sa približne 100 Slovákov stane obeťami obchodovania s ľuďmi. Z nich sa podarí identifikovať približne polovica prípadov. Doteraz boli obete väčšinou zneužívané na nútenú prostitúciu, no v poslednom čase sa podľa vedúcej úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Bratislave Zuzany Vatráľovej zvyšuje ekonomické vykorisťovanie vo forme nútenej práce.
      Obeťami pritom bývajú väčšinou muži, ktorí sú nútení pracovať množstvo hodín v zlých podmienkach a bez mzdy. Z občanov Slovenska boli takto často zneužití Rómovia. Potenciálnymi obeťami obchodníkov s ľuďmi sú osoby zo sociálne slabších skupín, neinformovaní a pracujúci na čierno.
      Na Slovensku je podľa ministerstva vnútra približne 390.000 ľudí bez práce a ďalších 200.000 občanov SR pracuje v zahraničí. Títo ľudia môžu byť podľa rezortu potenciálnymi obeťami obchodníkov s ľuďmi. Ministerstvo preto spúšťa komunikačnú kampaň, ktorej posolstvom je varovať pred novodobým otroctvom. Obchodníci s ľuďmi svoje obete najčastejšie zneužívajú na nútenú prostitúciu, nútené práce a žobranie. Často vďaka ich dokladom využívajú sociálny systém krajiny na poberanie sociálnych dávok, alebo berú pôžičky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies