Obe strany v Sýrii páchajú vojnové zločiny, svet nekoná

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 15:49 • 2 min
Obe strany v Sýrii páchajú vojnové zločiny, svet nekoná

ŽENEVA - Vo svoje novej správe o situácii v Sýrii to v stredu konštatoval vyšetrovací tím OSN pod vedením Brazílčana Paula Pinheira.

slovakia

left justify in out

Obe bojujúce strany v Sýrii používajú bombardovanie, ostreľovanie a obliehanie civilistov na získanie kontroly nad územím, čo zodpovedá vojnovým zločinom. Vo svoje novej správe o situácii v Sýrii to v stredu konštatoval vyšetrovací tím OSN pod vedením Brazílčana Paula Pinheira, ktorý správu predložil rade OSN pre ľudské práva. Medzinárodné spoločenstvo vrátane Bezpečnostnej Rady OSN (BR OSN) je podľa vyšetrovateľov spoluzodpovedné za zločiny v Sýrii, keďže bojujúcim stranám nečinnosťou beztrestne umožňuje ich páchanie. Rada by mala porušovanie pravidiel vojny nahlásiť Medzinárodnému trestnému súdu. Zodpovednosť nesú aj krajiny, ktoré do Sýrie dodávajú zbrane.


Správa konkrétne spomína dlhodobé obliehanie mesta Homs vládnymi silami. Obyvatelia sú vystavení utrpeniu, nemajú dostatok potravín, vody ani liekov. Vyšetrovatelia uviedli, že vládna armádu tu používa metódu "vyhladovania, kým sa nevzdajú". Ďalším príkladom je mesto Halab, ktoré vládne letectvo opakovane bombardovalo kazetovými bombami a zabilo tak stovky ľudí. Útoky proti civilistom vystupňovali aj povstalci, najmä islamistickí bojovníci napojení na al-Kájdu. Správa, ktorá má 75 stránok, hovorí o únosoch, popravách väzňov a používaní výbušnín v automobiloch. "Činy proti civilnému obyvateľstvu spáchané ozbrojenými skupinami v oblastiach, ktoré majú pod kontrolou, ako je mučenie a neľudské zaobchádzanie, predstavujú zločiny proti ľudskosti," píše sa v správe. Vyšetrovateľov nepustili priamo do Sýrie a svoju správu vypracovali na základe 563 rozhovorov s obeťami a svedkami zločinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies