Obe strany sa na Ukrajine obviňujú zo sťahovania techniky k styčnej línii

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 11:30 • 2 min
Obe strany sa na Ukrajine obviňujú zo sťahovania techniky k styčnej línii

KYJEV - Velenie ukrajinskej armády tvrdí, že proruskí separatisti v utorok večer pri chaotickej paľbe na pozície vládnych síl zasiahli aj obývanú štvrť mesta Čermalyk, pričom zahynul jeden civilista. S odvolaním sa na tlačovú službu vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) o tom informovala agentúra Ukrinform.

slovakia

left justify in out

Celková situácia v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny - v Doneckej a Luhanskej oblasti - je naďalej napätá. Obe strany konfliktu sa aj dnes navzájom obvinili z porušenia prímeria a používania ťažkých zbraní s kalibrom nad 100 milimetrov, ktoré majú byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté z demarkačnej čiary.

 

Velenie ATO informovalo, že za uplynulých 24 hodín protivník 29-krát porušil dohodu o zastavení paľby, spresnila agentúra UNIAN.

 

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval aj o preletoch bezpilotných lietadiel proruských separatistov nad pozíciami vládnych síl, ako aj o presunoch vojenskej techniky a posíl - napríklad v oblasti Novoazovska sa do prednej časti frontovej línie presunulo asi 20 kusov obrnenej vojenskej techniky vrátane šiestich tankov. Personálne i bojovou technikou boli posilnené aj jednotky separatistov na ďalších úsekoch styčnej línie.

 

Podľa Tymčuka došlo aj k dodávkam bojovej techniky z Ruska. Kyjev i Západ obviňujú Moskvu z dodávok zbraní, munície a poskytovania vojenského výcviku proruským separatistom od začiatku ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý vypukol pred vyše rokom. Moskva však tieto tvrdenia odmieta.

 

Z hromadenia vládnych vojakov a bojovej techniky na styčnej línii však dnes vládnu armádu obvinilo velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), informovala proseparatistická agentúra DAN. Jej predstaviteľ Eduard Basurin uviedol, že tieto zistenia potvrdil aj nemenovaný zdroj vo velení vládnych síl.

 

Basurin tiež vyhlásil, že stúpol počet prípadov, keď sa terčom ostreľovania vládnych síl stali civilné objekty. Vyzval preto vládu v Kyjeve, aby rešpektovala mierové dohody. Dodal, že ukrajinská armáda za uplynulých 24 hodín porušila dohodu o prímerí 37-krát.

 

Podpredseda "parlamentu" DĽR Denis Pušilin dnes podľa DAN informoval, že o 15.00 h moskovského času sa začne videokonferencia kontaktnej skupiny, ktorá by mala byť "venovaná rokovaniu o vytvorení podskupín kontaktnej skupiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies