Obe Kórey skontrolovali odstránenie strážnych postov v demilitarizovanej zóne

NETKY.SK • 12 December 2018, 10:37 • 2 min
Obe Kórey skontrolovali odstránenie strážnych postov v demilitarizovanej zóne

Soul - Severná a Južná Kórea v stredu skontrolovali ako pokračuje odstránenie niekoľkých strážnych stanovíšť na ich spoločnej hranici. Napĺňajú tým spoločný záväzok znížiť napätie v oblasti prísne stráženej demilitarizovanej zóny, oddeľujúcej Južnú Kóreu a Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) už od roku 1953.

slovakia

left justify in out

Vojaci z oboch krajín si vymieňali cigarety a diskutovali pri tom, ako overovali odstránenie strážnych postov, uviedla agentúra AP. Soul a Pchjongjang sa pôvodne dohodli na odstránení 11 stanovíšť na každej strane, ale neskôr sa rozhodli ponechať po jednom symbolickom odzbrojenom strážnom poste.

 

Demilitarizovaná hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou.

 

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že to bolo prvý raz od rozdelenia, keď vojaci z oboch Kóreí "prekročili mierumilovne vojenskú demarkačnú líniu".

 

Podľa agentúry Jonhap má KĽDR viac strážnych stanovíšť - postavených nad aj pod zemou. V súčasnosti ich má v demilitarizovanej zóne približne 150 a Južná Kórea okolo 50.

Zástupcovia Južnej a Severnej Kórey dosiahli rozsiahlu bilaterálnu vojenskú dohodu na septembrovom summite svojich lídrov v severokórejskej metropole Pchjongjang. Dohoda zahŕňa zastavenie "všetkých nepriateľských akcií" vrátane vojenských cvičení v okolí štátnych hraníc, vytvorenie bezletovej zóny a postupný odsun hliadok, zbraní aj mín z demilitarizovanej zóny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies