Obdobie Vianoc a Silvestra hodnotia Tatranci na výbornú

NETKY.SK • 7 Január 2016, 09:57 • 2 min
Obdobie Vianoc a Silvestra hodnotia Tatranci na výbornú

VYSOKÉ TATRY – V regióne Vysokých Tatier sú s návštevnosťou počas vianočných sviatkov a Silvestra spokojní.

slovakia

left justify in out

Silvestrovské pobyty vyťažili kapacity na takmer 100 percent, plné boli aj lyžiarske strediská, Hrebienok sa podľa Tatrancov premenil na korzo a v popradskom akvaparku sa lúčili so starým rokom aj hostia z Grécka či Uzbekistanu a iných krajín.

 

"Lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách boli plné, aj keď v úvode sviatkov snehové podmienky neboli úplne ideálne. I keď na väčšine územia bola hmla a počasie skôr pripomínalo jar, v Tatrách si lyžiari užívali dobré podmienky na lyžovanie a strediskám sa podarilo otvoriť počas sviatkov zjazdovky z nadmorskej výšky nad 1800 metrov. Výška technického sneh na zjazdovkách bola v priemere od 30 do 50 centimetrov. Postupne, s koncom starého roka a príchodom nového, sa zlepšili aj snehové podmienky na zjazdovkách. Mrazivé teploty umožnili opäť spustiť snežné delá v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese naplno," zhodnotila hovorkyňa Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabiánová.

 

Záujem sa okrem toho sústredil aj na bežky, prechádzky k vysokohorským chatám, nákupy a kultúrny program. Vďaka technickému zasnežovaniu boli bežecké trate na Štrbskom Plese pripravené a mohli ich využiť tisíce nadšencov tohto športu, aj keď teploty boli vysoko nad bodom mrazu. "Hitom týchto sviatkov sa opäť stal Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, kde denne putovali pešo alebo pozemnou lanovkou húfy turistov a v radoch čakali na ľadovú nádheru, ktorú vytvorilo sedem sochárov zo 70 ton ľadu," dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská s tým, že denná návštevnosť dómu prekonala akékoľvek očakávania a boli dni, kedy počet turistov prekonal hranicu 6000 návštevníkov.

 

Tatranci obdobie Vianoc a aj tzv. zlatý týždeň hodnotia na výbornú. Počas vianočných sviatkov bola obsadenosť ubytovacích zariadení veľmi dobrá, od 60 do 75 percent, pričom prevládali Slováci a zhruba 30 percent tvorili zahraniční klienti. Z roka na rok rastie záujem o pobyty v období Vianoc. V minulosti boli ubytovacie zariadenia v tomto termíne vyťažené na maximálne 30 percent. "Silvestrovské pobyty vyťažili naše kapacity v priemere na viac ako 90 percent, pričom bolo veľa zariadení, ktoré potvrdili až 100-percentnú obsadenosť. Hotely, ale aj penzióny a priváty hodnotia pobyty cez vianočné sviatky a na Silvestra lepšie ako v minulom roku. Zároveň si všetci prajú, keby takýchto týždňov bolo počas roka čo najviac," konštatovala riaditeľka Združenia cestovného ruchu Lucia Dubielová.

 

Počas Silvestra bolo v Tatrách počuť okrem slovenčiny aj poľštinu či češtinu. Viac ako 60 percent klientov v ubytovacích zariadeniach bolo domácich a zvyšok tvorili zahraniční návštevníci. Zo zahraničných hostí boli v rozhodujúcej miere zastúpení Poliaci, Česi, Maďari, Nemci. "Vo väčšej miere bolo možné na tatranských svahoch stretnúť hostí z Veľkej Británie a úplným prekvapením boli Rumuni. Tých sme v minulosti v tomto termíne nemali. Prichádzali do našich veľhôr až v januári, februári a aj to v malých počtoch. Dovolenkárov z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska bolo v porovnaní s minulým rokom približne rovnako. Väčšina týchto hostí prišla autom a hotel si rezervovali sami, bez cestovnej kancelárie. Povestné chartrové lety a slávnostné vítanie hostí na popradskom letisku je tak už minulosťou," dodala Maťašovská.

 

Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách teraz podľa nej čaká niekoľko slabších dní, ktoré sa pokúsia všetci využiť na ďalší reštart, aby sa dôkladne pripravili na nových dovolenkárov a plánované podujatia. Už o dva týždne začínajú Poliakom zimné prázdniny a posledné dni mesiaca január budú po štvrtý raz patriť neoficiálnym majstrovstvám sveta v tesaní ľadových sôch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies