Obdobie čerpania nemocenského sa pre krízovú situáciu predĺži

NETKY.SK • 2 Máj 2021, 09:30 • 2 min
Obdobie čerpania nemocenského sa pre krízovú situáciu predĺži

BRATISLAVA - Z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť od 1. mája tohto roka vyplýva, že obdobie čerpania nemocenskej dávky, ktoré uplynulo počas trvania krízovej situácie alebo do šiestich mesiacov od jej skončenia, sa predĺži.

slovakia

left justify in out

Podporné obdobie, ktoré v súčasnosti trvá najviac 52 týždňov, sa poistencovi predĺži po splnení troch podmienok. Prvou je samotné trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti. Druhou podmienkou je to, že podporné obdobie uplynie v súvislosti s dočasnou pracovnou neschopnosťou (PN), ktorej trvanie sa predlžovalo pre krízovú situáciu. Tretia podmienka spočíva v predpoklade, že osoba po ukončení dočasnej PN nebude mať pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť viac ako o 40 %, teda nebude mať nárok na invalidný dôchodok.

Podporné obdobie na čerpanie nemocenskej dávky sa má v tomto roku predĺžiť približne 3,4 tisíca poistencom mesačne a v prvých piatich mesiacoch budúceho roka približne 1,8 tisíca poistencom mesačne. Ministerstvo práce pri tomto odhade vychádza z predpokladu, že krízová situácia sa ukončí k 31. augustu tohto roka. Dlhšie vyplácanie nemocenských dávok má v tomto roku zvýšiť výdavky Sociálnej poisťovne zhruba o 8,6 milióna eur a v budúcom roku o 3,5 milióna eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Miera nezamestnanosti dosiahla úroveň takmer 8 percent, dôvodom je pandémia


Sociálna poisťovňa predĺži obdobie čerpania nemocenského na základe písomnej žiadosti poistenca. "Sociálna poisťovňa nemá po uplynutí podporného obdobia vždy v reálnom čase prístup k informáciám o tom, či dočasná pracovná neschopnosť aj naďalej trvá," uvádza sa v zdôvodnení pozmeňujúceho návrhu. Splnenie podmienok na predĺženie obdobia čerpania dávky bude posudzovať posudkový lekár Sociálnej poisťovne. Bude pri tom vychádzať z potvrdenia ošetrujúceho lekára po predchádzajúcom vykonaní kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu. Posudkový lekár určí aj dĺžku predĺženia podporného obdobia. Podporné obdobie bude možné predĺžiť aj opakovane, v úhrne najdlhšie o jeden rok.
 

Prečítajte si tiež: Pandemická PN a OČR sa od apríla zvyšuje. Sociálna poisťovňa vám ju navýši automaticky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies