Obdivujem financovanie vašej kampane, povedal Zemanovi Schwarzenberg

NETKY.SK • 24 Január 2013, 08:08 • 2 min
Obdivujem financovanie vašej kampane, povedal Zemanovi Schwarzenberg

Obdivujem financovanie vašej kampane, povedal Zemanovi Schwarzenberg - Politika Financovanie predvolebnej kampane, dostavba jadrovej elektrárne Temelín, problematika adopcie detí homosexuálne orientovanými dvojicami, ochrana českého vzdušného priestoru -

slovakia

left justify in out

img

Financovanie predvolebnej kampane, dostavba jadrovej elektrárne Temelín, problematika adopcie detí homosexuálne orientovanými dvojicami, ochrana českého vzdušného priestoru - aj to boli dnes témy druhého duelu prezidentských kandidátov vo verejnoprávnom Českom rozhlase. Vyplýva to z informácií internetových serverov iDNES.cz a rozhlas.cz.

Kampaň pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 25. a 26. januára, vstúpila už do záverečnej fázy. To poznamenalo aj dnešný súboj oboch súperov o Pražský hrad - Miloša Zemana, ktorého v ostatných dňoch favorizujú stávkové kancelárie, a Karla Schwarzenberga.

Zeman, ktorý sa v reakcii na otázku jednej z diváčok v hľadisku divadla Minor pochválil, že za nižšie náklady na kampaň vďačí schopnosti vyjednať si zľavy, si následne od Karla Schwarzenberga vyslúžil lakonickú reakciu: "Som plný obdivu."

Dostavba Temelína

K dostavbe Temelína sa obaja kandidáti postavili kladne. Schwarzenberg zdôraznil, že vzhľadom na predraženie podobných projektov v dôsledku fukušimských skúseností treba mať na pamäti návratnosť investície. Zeman s ním súhlasil a doplnil ho slovami o veľkých ložiskách uránu v ČR, ktoré možno v tomto projekte efektívne využiť.

Adopcia detí homosexuálnymi pármi

Na margo adopcií detí homosexuálnymi pármi sa Schwarzenberg, ktorého dnes podporila časť osobností z radov gayov a lesbičiek, nevyjadril jednoznačne. Na jednej strane podľa vlastných slov vie, že deti potrebujú otca i matku, na druhej strane videl už homosexuálne páry, ktoré sa o deti starali vzorne. Je určite lepšie, ak dieťa vychováva homosexuálny pár, než aby skončilo v detskom domove. Pri výchove je však lepší otec a matka, vyhlásil.

Aj v tejto otázke sa Zeman vyjadril súhlasne. Podľa jeho názoru by stálo za to zmeniť nedokonalý zákon o adopcii, ktorý za prejav záujmu napríklad považuje, keď rodič do detského domova pošle raz za tri mesiace pohľadnicu. Za umožnenie adopcie dvojiciam rovnakého pohlavia by sa však niekdajší premiér prihovoril len po vyčerpaní možnosti adopcie heterosexuálnym párom, a to, ako formuloval, pri všetkej úcte k detským domovom a dojčenským ústavom.

Ochrana vzdušného priestoru

Proti ochrane českého vzdušného priestoru lietadlami susedného štátu sa v diskusii vyslovil Schwarzenberg a pripomenul, že vždy trval na zachovaní vlastného českého letectva. Zeman poukázal na to, že ČR by pri vyjednávaní o dodávke nadzvukových lietadiel mala trvať na protiplatbe - teda investíciách dodávateľskej krajiny v ČR v istom rozsahu.

Zavedenie školného

Zavedenie školného na hlboko podfinancovaných vysokých školách označil Schwarzenberg za smutnú nutnosť. Upozornil však, že študentom z menej majetných rodín bude musieť s jeho platením pomôcť štát a zdôraznil, že mu ide o skutočne prvotriednu úroveň českých vzdelávacích zariadení. Financovaniu vysokých škôl by podľa Zemana oveľa viac prospeli veľmi vysoké penalizačné poplatky pre neschopných študentov bez ohľadu na to, z akých rodín pochádzajú. Ak by sa zaviedli, školné by nebolo treba a zo škôl by zmizlo veľa neschopných študentov.

Obaja kandidáti si v pokojnej atmosfére aj zavtipkovali. Hovorili opätovne aj o povojnovom odsune sudetských Nemcov, o svojom vzťahu k súčasnej vláde premiéra Petra Nečasa, o prípadnej novelizácii volebného zákona a ďalších otázkach.

Zeman českej vláde odkázal, že by to s ním nemala jednoduché. "Budem sa snažiť nabádať premiéra, aby svojich ministrov vyberal i podľa odbornosti a znalosti rezortu," uviedol podľa portálu rozhlas.cz.

Schwarzenberg vyjadril nádej, že prezident nebude ani pravicový, ani ľavicový, ale bude slúžiť celému ľudu. Osobne by chcel byť prezidentom nestraníckym.

Zeman sa v diskusii dištancoval od plagátov, ktoré Strana práv slobodných občanov distribuovala v domove dôchodcov a na ktorých figuruje slogan "Kto nevolí Zemana, nie je Čech".

Schwarzenberg zasa využil túto príležitosť na to, aby sa Zemanovi ospravedlnil. Nikdy vraj priamo nepovedal, že za novoročnou kontroverzne vnímanou amnestiou hlavy štátu stojí kartel Klaus-Zeman.

Na podnet moderátora Martina Veselovského, či by súčasné dianie mohli prirovnať k nejakej divadelnej hre reagoval Zeman slovami: "Rozprávali sme sa teraz s pánom ministrom, že obaja začíname ľudí trochu nudiť, Aspoň ja som sa pokúsil, aby sme ich dnes nenudili." Udalosti posledných dní následne Zeman prirovnal k Hamletovi.

Naopak, Schwarzenbergovi terajšie dianie pripomína ochotnícke divadlo. "Keď sa to opakuje po tretí raz, tak už je sála poloprázdna," konštatoval, čím vyvolal nielen smiech, ale aj potlesk publika.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies