Občianska vojna v Sýrii vyhnala z domovov až 40 percent obyvateľstva

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 10:10 • 2 min
Občianska vojna v Sýrii vyhnala z domovov až 40 percent obyvateľstva

BAZILEJ - Občianska vojna v Sýrii zapríčinila najväčšiu utečeneckú krízu na svete, keď za tri roky svojho trvania prinútila opustiť svoje domovy až 40 percent populácie tejto blízkovýchodnej krajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

V dôsledku vojnového konfliktu si nový domov na území Sýrie hľadá 6,5 milióna jej občanov a ďalších 2,6 milióna sa rozhodlo utiecť do okolitých krajín.
      

"Je nespravodlivé, že sa pred našimi očami odvíja humanitárna katastrofa takýchto rozmerov, pričom v úsilí zastaviť krviprelievanie zatiaľ nedošlo k nijakému zmysluplnému pokroku," povedal vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.
      

Prevažnú čas utečencov podľa Guterresa neprijali bohaté krajiny, ale štáty ako Egypt, Irak, Jordánsko, Libanon a Turecko, v dôsledku čoho dochádza k preťaženiu ich hospodárstva a infraštruktúry.
      

Keby v prepočte na jedného obyvateľa ostatné krajiny prijali toľko utečencov ako Libanon, v Nemecku by bolo 19 miliónov sýrskych utečencov a v Spojených štátoch až 73 miliónov, uviedol UNHCR.
      

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne si občianska vojna v Sýrii doposiaľ vyžiadala viac ako 146.000 ľudských životov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona