Občianska vojna v Jemene si vyžiadala smrť už vyše 5000 civilistov

NETKY.SK • 5 September 2017, 19:15 • 2 min
Občianska vojna v Jemene si vyžiadala smrť už vyše 5000 civilistov

ŽENEVA - Vojenský konflikt v Jemene si od marca 2015 vyžiadal už viac než 5000 mŕtvych civilistov vrátane 1184 detí.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý znovu vyzval medzinárodné spoločenstvo na dôkladné vyšetrenie okolností tohto konfliktu.

 

"Od marca 2015 do konca tohto augusta máme zdokumentovaných najmenej 5144 zabitých civilistov a vyše 8749 zranených. Medzi mŕtvymi je 1184 detí. Približne 3200 z týchto civilných obetí prišlo o život pri náletoch vojenskej koalície pod velením Saudskej Arábie," uvádza OHCHR vo svojom vyhlásení.

 

Ľudskoprávny úrad ďalej tvrdí, že celkovo si občianska vojna v Jemene vyžiadala už vyše 8400 mŕtvych vrátane bojovníkov. OHCHR za hlavnú príčinu považuje pretrvávajúce nálety koalície. Snahy o vyšetrovanie sú v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) marené práve Rijádom, píše denník The Straits Times.

 

Vojenská koalícia pod saudskoarabským velením podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího v boji proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom húsíom a exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorý vládol v rokoch 1990-2012 a v minulosti bol dôležitým spojencom Saudskoarabov.

 

Konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V marci 2015 donútili prezidenta Hádího ujsť do exilu v Saudskej Arábii, čo následne vyvolalo vzdušnú operáciu Rijádu na podporu jemenských vládnych síl. V poslednom čase rastie napätie aj medzi húsíjmi a Sálihovými stúpencami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies