Občianska spoločnosť je kyslík pre demokraciu

NETKY.SK • 13 September 2015, 10:14 • 2 min
Občianska spoločnosť je kyslík pre demokraciu

NEW YORK - Občianska spoločnosť predstavuje kyslík pre demokraciu, nadpísal v posolstve k Medzinárodnému dňu demokracie v roku 2015 generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun.

slovakia

left justify in out

Význam občianskej spoločnosti zdôraznila OSN aj v téme Medzinárodného dňa demokracie, pripadajúcemu na 15. septembra, keď ju nazvala: Priestor pre občiansku spoločnosť.


Občianska spoločnosť je motorom spoločenského pokroku a ekonomického rastu, pokračoval Pan Ki-mun v posolstve. Občianska spoločnosť nikdy nezohrávala takú dôležitú úlohu ako v súčasnosti, zdôraznil ďalej generálny tajomník OSN. Alarmujúci počet štátov prijal reštriktívne opatrenia, ktoré obmedzujú priestor mimovládnych organizácií (MVO) pracovať či prijímať prostriedky z fondov, v niektorých prípadoch sa obmedzenia týkajú oboch možností. Preto OSN zvolila v téme Medzinárodného dňa demokracie manévrovací priestor občianskej spoločnosti, vysvetlil Pan Ki-mun.


Demokracia je univerzálna hodnota, na základe ktorej si jednotlivé národy sveta zvolia vlastný politický, ekonomický, sociálny a kultúrny systém, čím prejavia svoju vôľu. Ako ďalej uviedla OSN na svojej webovej stránke, aj keď majú demokracie majú spoločné charakteristiky, neexistuje len jediný model demokracie. Ak OSN pomáha štátom pri podpore a konsolidovaní demokracie, potom tak robí v súlade s Chartou OSN a vždy na výslovnú žiadosť dotyčných členských štátov.


Medzinárodný deň demokracie je príležitosťou, aby sa ľudia zamysleli a zhodnotili stav demokracie vo svete, napísala OSN. Sloboda, dodržiavanie ľudských práv, organizovanie čestných a periodických volieb - to sú hodnoty, ktoré predstavujú základné body demokracie. Sú zapísané aj vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv.
Valné zhromaždenie OSN v noci na 9. novembra 2007 jednomyseľne schválilo zriadenie Medzinárodného dňa demokracie. Termín 15. september sa spája s 20. výročím zorganizovania prvej medzinárodnej konferencie o nových alebo obnovených demokraciách. Rezolúciu s návrhom na zriadenie nového medzinárodného dňa predložilo Nemecko. Okrem iného sa v rezolúcii uvádza, že štáty s demokratickým zriadením sa hlásia k všeobecným demokratickým hodnotám, aj keď jednotná šablóna pre demokratický štát vo svete neexistuje a ani nemôže existovať. VZ OSN rovnako v rezolúcii vyzvalo vlády, aby sa angažovali v otázke posilnenia národných programov demokracie a jej konsolidovania. Deň sa má sláviť každý rok. Prvý raz sa tak stalo v roku 2008.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies