Občianska garda zatkla generálneho tajomníka katalánskeho viceprezidenta

NETKY.SK • 20 September 2017, 11:24 • 2 min
Občianska garda zatkla generálneho tajomníka katalánskeho viceprezidenta

MADRID - Španielska občianska garda v stredu zadržala v súvislosti s organizáciou referenda o nezávislosti Katalánska jedného z vysokých predstaviteľov tamojšieho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Ide o generálneho tajomníka regionálneho viceprezidenta Josepa Mariu Jového, ktorého zatkli počas jednej z ranných policajných razií na viacerých regionálnych ministerstvách. Katalánsky viceprezident Oriol Junqueras sa na margo zásahov vyjadril, že ide o útoky na inštitúcie a obyvateľov regiónu. "Toto nedovolíme," uviedol.

Jového zatkli deň po tom, čo pri prehliadke súkromnej spoločnosti Unipost, ktorá poskytuje poštové služby, v meste Terrassa objavili krabice obsahujúce zhruba 45-tisíc obálok s logom katalánskeho parlamentu. Tie zrejme obsahujú volebné lístky k referendu, ktoré je naplánované na 1. októbra aj napriek tomu, že ho španielsky ústavný súd zablokoval. Miestny súd v Terrase udelil polícii povolenie k zhabaniu obálok, aby mohla prešetriť, či sa zástupcovia spoločnosti podieľali na "zneužívaní verejných financií" v prospech sporného referenda.

Španielsky ústavný súd pozastavil platnosť zákona o referende o nezávislosti Katalánska dva dni po tom, ako ho v stredu 6. septembra schválil tamojší parlament, a zároveň súhlasil s preskúmaním požiadavky vlády v Madride, aby referendum zrušil. Katalánski lídri aj napriek verdiktu tvrdia, že sa hlasovanie o nezávislosti uskutoční.

Po verdikte súdu a v reakcii na ich odmietavý postoj nariadil španielsky hlavný prokurátor José Manuel Maza vyšetrovanie 712 katalánskych starostov, ktorí referendum podporili a ponúkli mestské zariadenia na uskutočnenie hlasovania. Španielska vláda zároveň prevzala kontrolu nad financiami regiónu, aby zabránila voľbe. Proti tomuto kroku v utorok podal Junqueras odvolanie na najvyššom súde a obvinil vládu z nezodpovedného správania sa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies