Obci postihnutej zosuvmi a povodňami pomôžu Oravčania

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:30 • 2 min
Obci postihnutej zosuvmi a povodňami pomôžu Oravčania

Obci postihnutej zosuvmi a povodňami pomôžu Oravčania

slovakia

left justify in out

Podať pomocnú ruku obci Nižná Myšľa v okrese Košice - okolie postihnutej veľkými júnovými zosuvmi pôdy a záplavami sa rozhodlo mesto Tvrdošín. Na jeho pozvanie odchádza vo štvrtok 1. júla na rekreáciu na Oravu skupina nižnomyšlianskych chlapcov, ktorí svojou statočnosťou zachránili majetok a životy stoviek občanov.
Potvrdil to pre TASR tvrdošínsky primátor Ivan Saško s tým, že pomoc pomohol zorganizovať aj jeden z poškodených občanov Nižnej Myšle a poslanec košického mestského zastupiteľstva Peter Cengel. Dobrovoľníci z obce budú na Orave do nedele (4.7.) a hostitelia im pripravili štvordňový relaxačný program - pobyt v termálnom kúpalisku, oravskej prírode či výlet do poľského Zakopaného.
Ako informoval primátor, mesto malo po udalostiach v Nižnej Myšli mimoriadne zastupiteľstvo, na ktorom poslanci schválili pre živlami ťažko postihnutú obec finančnú pomoc vo výške takmer 16.600 eur. Je pripravené pomôcť aj rôznym materiálom pri výstavbe domov či zrekreovať ďalšiu skupinu občanov.
Dopravu do Tvrdošína zabezpečuje dobrovoľníkom mesto Košice prostredníctvom svojho dopravného podniku, informoval Cengel. Spresnil, že ide o 17- až 20-ročných chlapcov, z ktorých mnohým spadol dom alebo ho postihli záplavy. "Títo chlapci sa dali dokopy 1. júna, keď spadol prvý dom v Nižnej Myšli. Záchranné práce organizovali takmer 20 dní 24 hodín denne. Zvolávali sa prostredníctvom mobilných telefónov, zháňali si autá, benzín i čerpadlá. Všetko za vlastné peniaze. Z padajúcich domov vyťahovali šokujúcich ľudí a vynášali ich majetok. Ten skladali v starom kláštore, informoval Cengel. Vo chvíľke voľna chodili čerpať vodu do zaplavených domov. V čase vypúšťania nádrže Ružín plnili vrecia s pieskom a v noci organizovali strážnu službu proti rabovaniu. Po týždni záchranných prác im podalo materiálnu pomoc mesto Košice. Práce trvali dva a pol týždňa.
Podľa názoru Cengela zlyhala v Nižnej Myšli v prvých momentoch pomoc štátu. "Chlapci ju organizovali len vo vlastnej réžii a v rámci svojich schopností. Nikto sa ich neopýtal, či majú benzín do čerpadiel, prečo sú týždeň v jednom oblečení, prečo nemajú gumové čižmy a pod. Ulice a cesty boli úplne zdemolované a po prejazdných cestách sa tvorili kolóny všetkého možného, čo malo kolesá. Na tom sedeli ľudia a odvážali, čo sa im podarilo zachrániť. Bolo to strašné, ako za vojny. Starí chlapi plakali na uliciach, nikto nevedel, čo bude ďalej. Preto tí chlapci sú hrdinovia," dodal Cengel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies