FOTO Obchvat Detvy dnes slávnostne otvorili, má urýchliť cestovanie a zníži nehodovosť

NETKY.SK • 10 November 2015, 14:49 • 2 min
FOTO Obchvat Detvy dnes slávnostne otvorili, má urýchliť cestovanie a zníži nehodovosť

DETVA – Asi desaťkilometrový úsek rýchlostnej komunikácie R2 medzi Pstrušou a Kriváňom dnes slávnostne odovzdali motoristickej verejnosti. Obchvat Detvy skráti cestu medzi Zvolenom a Lučencom asi o šesť minút.

slovakia

left justify in out

Cestu stavalo združenie stavebných firiem Strabag, Doprastav a Váhostav-SK dva roky. Náklady boli na začiatku výstavby vysúťažené na 177,96 milióna eur. Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava. Úsek sa začína mimoúrovňovou križovatkou pri Pstruši, pokračuje údolím rieky Slatiny súbežne s cestou I/50 a železničnou traťou popri Detve k úpätiu vrchu Voliarky. Odtiaľ smeruje na Kriváň, kde je ukončený neúplnou mimoúrovňovou križovatkou.

 

Rýchlostná cesta má odbremeniť od náporu áut súčasnú cestu prvej triedy, ktorá prechádza cez obce Pstruša a Detva. Táto lokalita je dlhodobo považovaná za nehodový úsek. V minulosti bola na tejto ceste intenzita 15.000 vozidiel denne. Po vybudovaní novej cesty sa očakáva, že 80 až 90 % dopravy sa presunie na rýchlostnú komunikáciu. Očakáva sa tiež, že sa výrazne zníži doposiaľ vysoký počet dopravných nehôd, ktorý je na ceste medzi Zvolenom a Detvou. Sprejazdnenie novej cesty si pochvaľoval aj starosta Kriváňa Imrich Paľko. "Je to dobré najmä pre našich dôchodcov a deti. Už môžu chodiť bezpečne cez cestu," povedal TASR. Cesta navyše podľa neho vytvára podmienky pre príchod nových investorov.

 

Dnes sa stavia aj nadväzujúci, osemkilometrový úsek Pstruša - Zvolen. Na tomto úseku má byť sedem mostov, ten najdlhší, vedúci ponad rieku Slatinu, má mať 460 metrov. Podľa ministra dopravy Jána Počiatka táto stavba by mala byť ukončená v polovici budúceho roku. Na chýbajúci úsek obchvatu Zvolena sa po prerušení realizácie, kvôli možnému znehodnoteniu podzemných minerálnych vôd na Sliači, vyhlásila v týchto dňoch súťaž na novú štúdiu realizovateľnosti. Dnešné slávnostné otvorenie úseku R2 pri Detve sprevádzalo aj hádzanie vajíčok niekoľkých ľudí do rečníkov. Minister dopravy to označil ako zvolenú taktiku niektorých politických strán na vedenie predvolebného boja.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies