Obchvat Brezna vybuduje skupina Alpine

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 15:09 • 2 min
Obchvat Brezna vybuduje skupina Alpine

BRATISLAVA - Prvú etapu stavby obchvatu Brezna v dĺžke 2,54 kilometra na ceste I/66 zabezpečí slovensko-české združenie firiem Alpine Slovakia, spol. s r. o. Bratislava a Alpine Bau CZ a.s. Krásno nad Bečvou, Valašské Meziříčí za 17,413 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), resp. 20,895 mil. eur vrátane dane.

slovakia

left justify in out

Predpokladaná cena prác bola 27,121 mil. eur bez dane. "Stavenisko predpokladáme odovzdať zhotoviteľovi stavby 20. marca," informovala v pondelok agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová. 

 

Cestári vybrali zhotoviteľa v novej užšej súťaži, vyhlásenej vlani vo februári, spomedzi pätnástich prijatých ponúk. Projekt bude financovaný s využitím zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na financovanie stavby je už schválená. V čase zverejnenia tendra boli práce plánované na 510 dní, teda sedemnásť mesiacov. 

 

"Navrhovaný obchvat bude riešený ako dvojpruhová obojsmerná komunikácia. Návrh úseku cesty predstavuje líniovú stavbu odklonenú mimo najhustejšie zastavané územie," oznámili cestári. Súčasťou trasy bude ďalšia križovatka Brezno, mesto - je situovaná na začiatku úseku a je navrhnutá ako neúplná mimoúrovňová križovatka, ktorá prepojuje ulicu Československej armády s cestou I/66. 

 

Vláda na výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici 25. februára ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi okrem iného uložila, aby zabezpečil začatie prvej etapy výstavby obchvatu Brezna do 31. marca. Do konca tohto mesiaca by sa mala začať aj rekonštrukcia na ceste I/66 v Polomke a I/50 v Ružovej osade. 

SSC podľa Hromcovej plánuje aj druhú etapu stavby obchvatu Brezna rozdelenú na dva úseky. Odhadované stavebné náklady na prvý úsek sú na základe štátnej expertízy 16,580 mil. eur a na druhý úsek predbežne 74,155 mil. eur vrátane DPH. Druhá suma vychádza z technicko-ekonomického porovnania variantov spracovaného v technickej štúdii. 

 

"Na prvý úsek sa v súčasnosti spracováva projektová dokumentácia. Na druhý úsek je vypracovaná technická štúdia, vydané záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR a ukončený proces EIA (o vplyvoch stavby na životné prostredie)," priblížila Hromcová. Prvý úsek bude dlhý zhruba 1,8 kilometra - od križovatky s cestou II/529 v smere na Čierny Balog po križovatku s cestou I/72 v smere na Tisovec. Druhý úsek v dĺžke 2,6 kilometra bude viesť od križovatky ciest I/72 v smere na Tisovec po napojenie na cestu I/66 v smere na Polomku v miestnej časti Zadné Halny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona