Obchvat Čadce vybudujú za 14 miliónov eur z eurofondov a ŠR

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:31 • 2 min
Obchvat Čadce vybudujú za 14 miliónov eur z eurofondov a ŠR

Obchvat Čadce vybudujú za 14 miliónov eur z eurofondov a ŠR

slovakia

left justify in out

img

Cestný obchvat Čadce – preložku cesty I/11 dlhú vyše 2 kilometre by mali začať stavať v auguste 2011 a dokončiť za 30 mesiacov. Kompletné náklady stavby, financovanej z eurofondov a štátneho rozpočtu, sú na úrovni 14 miliónov eur. Čistý stavebný náklad je odhadovaný na úrovni 11 miliónov eur. Na brífingu v Čadci o tom dnes informoval minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ.
      Minister upozornil, že v Čadci prejde denne až 32.000 vozidiel, pričom projekt mestského obchvatu je zhruba 30 rokov pripravovaný, diskutovaný, postupne formovaný a približne posledných 5 rokov aj naprojektovaný. „Je desať súťažiacich a som presvedčený, že pri uzavretí súťaže v júni bude možné podpísať dobrú dohodu s budúcim zhotoviteľom, odovzdať stavenisko a začať stavbu. Na toto budú nadväzovať ďalšie investície v regióne a osobitne nové úseky na diaľnici D3. Ako prvý by mal ísť v roku 2012 úsek Svrčinovec - Skalité, aby sa Slovensko lepšie napojilo na Poľsko a následne aj na Českú republiku,“ povedal Figeľ.
      Obchvat je podľa primátora Čadce Milana Guru pre mesto v prvom rade obrovskou investíciou. „Je to 11 miliónov eur. Nám to uľahčí život v meste a dokážeme postaviť novú pešiu zónu. Dôležitá je pre obyvateľov aj bezpečnosť. Keď sa zatvorí tunel, okolo 32.000 áut ide cez stred mesta. Nielen obchvat mesta Čadca, ale aj pokračovanie D3 je významná investícia, ktorú v tomto regióne privítame,“ skonštatoval Gura.
      Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek doplnil, že cestný obchvat Čadce – preložka cesty I/11 bude prínosom z hľadiska plynulosti cestnej premávky v okolí Čadce. „Poskytne dobré napojenie na ďalšie úseky cesty I/11 a odstráni výraznú nehodovú lokalitu. Obyvatelia sa na obmedzenia musia pripraviť, keď budujeme, vždy to tak býva. Verím, že to zvládnu, termín 30 mesiacov je krátky,“ dodal Pavlásek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona